Четири пречки за решаването на казуса с медицинските сестри в Либия е посочил на среща с български неправителствени организации Сюлейман Шауи, секретар на външната политика на генералния народен конгрес на Джамахирията, информира БНР.

От 27 февруари до 5 март изпълнителният секретар на Партия на зелените Христо Дунчев, Иван Калчев от Българската философска асоциация, Антоанета Запрянова от Изследователския център за пряка демокрация, археологът Диана Гергова и Венцислав Божилов от "Зелен алианс" са били в Либия за отбелязването на 30-годишнината от обявяването на либийската Джамахирия.

На 2 март българските представители са били поканени на специална среща със Сюлейман Шауи, където домакинът е потвърдил, че дори Върховният съд да потвърди смъртните присъди, те няма да бъдат изпълнени.

Сюлейман Шауи е посочил като пречка за решаване на казуса със сестрите:

  • приетата през януари от Европейския съюз резолюция, в която се призовава за незабавното освобождаване на българските медицински сестри и палестинския лекар. Този акт либийците приемали като натиск върху независимостта на съдебната им система.
  • Друга сериозна пречка според него било заведеното в България "пародийно" дело срещу либийските офицери
  • обществените и медийните кампании за защита на сестрите. Те се отразявали негативно върху либийското обществено мнение и имали отрицателно въздействие за традиционно добрите българо-либийски отношения.
  • Секретарят е посочил още и липсата на средства във фонда за лечение на заразените с вируса на ХИВ либийски деца. Той е казал, че фонд "Бенгази" би трябвало да се активизира, защото трагедията на либийските деца е голяма и забавянето косвено влияе върху процеса.

Либийският представител е изразил в заключение убеждението си, че случаят ще намери благоприятно и приемливо за двете страни решение.