"За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на Министерски съвет. Но съм склонен да подозирам, познавайки човека, че ще навакса", коментира лидерът на АБВ Румен Петков в съобщение до медиите.

Петков пита всички парламентарни групи, одобряват ли като цяло предприетите от правителството мерки и считат ли, че тези предприети мерки изчерпват възможностите на изпълнителната власт и необходимостта от действия за недопускане разширяването на коронавируса.

Според него, "правителството показа абсолютната си некомпетентност и безпомощност в провеждането на реални и ефективни политики, която в най-голяма степен демонстрира на ГКПП "Капитан Андреево", където опашката достигна 30 километра, което автоматично означава хиляди шофьори на камиони да бъдат лишени от всякаква възможност за нормално хигиенно обслужване и обслужване на естествените им човешки нужди."

"Правителството просто показа тоталната си неадекватност, заслепено от стремежа да бъде давано по телевизиите. И обществената телевизия, вместо постоянно да плаши народа чрез нелепите прояви на премиера Борисов, просто да покаже безбъдието на това правителство и неспособността му да защити здравето на българските граждани."

Петков обяснява, че "извънредното положение ще доведе до тотален срив в туризма, защото страха, който налагат правителството и Щабът чрез неадекватното си поведение, доведоха до колапс в туризма и отделни транспортни сектори. Налагането на извънредно положение ще принуди редица държави да ограничат достъпа на български граждани и граждани, пристигащи от България на тяхна територия по летища и зелени граници, чрез въвеждането на задължителна 14-дневна карантина. Това по същество ще спре българския бизнес от задграничните му контакти, банките, като цяло, могат да потвърдят спиране на разплащанията на бизнес структури вътре в страната. Отменени са стотици хиляди туристически заявки за последните 14-15 часа. И това всичко, за да видим драматичната физиономия на премиера Борисов. При мерки за здравеопазването, които са предвидени в законите за здравеопазването и за бедствията и които можеше да бъдат изчерпани с извънредни мерки и действия, съобразно предвидените възможности."

Борисов с призив към народа: Остани вкъщи, това може да спаси живот

Борисов с призив към народа: Остани вкъщи, това може да спаси живот

Министър-председателят Бойко Борисов призовава българските граждани да останат по домовете си