В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, в рамките на Срещата на върха по Берлинския процес, лидерите нa страните от Западните Балкани в онлайн връзка подписаха Декларация относно Общия регионален пазар и Декларация относно Зеления дневен ред.

Двата документа са сериозен успех за съвместното домакинство на България и на Република Северна Македония на Берлинския процес, тъй като те обединяват усилията на Западните Балкани за още по-тясното им приобщаване към нормите и стандартите на Европейския съюз.

Привеждането на региона на Западните Балкани в съответствие с правилата на Единния пазар на ЕС и ангажирането му във всеобхватно регионално сътрудничество е съществен напредък в по-нататъшната интеграция в ЕС.

Общият регионален пазар има за цел да свърже икономиките на Западните Балкани чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали.

Декларацията насърчава също създаването на регионални цифрови, индустриални, инвестиционни и иновационни връзки. По-доброто свързване на икономиките на Западните Балкани в региона и с ЕС също така изисква силен ангажимент от тези страни за провеждане на реформи, задълбочаване на регионалната икономическа интеграция и развитие на Общия регионален пазар на основата на достиженията на правото на ЕС, за да направят региона по-привлекателна инвестиционна зона. Не на последно място по-дълбоката икономическа интеграция на региона е от полза и за възстановяването му от кризата с COVID-19.

Борисов настоява за зелен дневен ред на Западните Балкани

Борисов настоява за зелен дневен ред на Западните Балкани

Тази позиция изрази премиерът на Срещата на върха по Берлинския процес

Новата визия за регионалното икономическо пространство е в пълно съответствие с наскоро представения от Европейската комисия Икономически и инвестиционен план за Западните Балкани. Той е важен не само по отношение на финансовата подкрепа за региона, но и във връзка с включването на непосредственото съседство на ЕС в същия процес на възстановяване, през който трябва да преминат всички държави от ЕС.

Декларацията относно Зеления дневен ред за Западните Балкани е в пълен синхрон с водещите усилия на ЕС в борбата с изменението на климата, защитата на околната среда и отключването на икономическия потенциал на зелената, нисковъглеродна и кръгова икономика в региона. Чрез документа страните от Западните Балкани демонстрират своята готовност и ангажираност към постигането на целите на Европейската зелена сделка, чрез значителен принос за амбициозния Зелен дневен ред за региона. Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в пет ключови области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; почистване на въздуха, водата и почвата; устойчиво земеделие и производство на храни; биоразнообразие. Това ще даде възможност страните от региона да бъдат активни участници, допринасящи в развитието на политиките на ЕС, а не само в тяхното изпълнение.

Борисов поздрави колегите си от Западните Балкани за подписването на деклрацията за Зелен дневен ред и им благодари, че още отсега действат по европейски, мислейки за екологията. 

"Страните членки на ЕС твърдо сме приели план до 2050 г. за намаляване на вредните емисии", напомни българският премиер. 

"Другата декларация - за Общ регионален пазар - също наша идея, също наша мечта. Така населението на Западните Балкани ще постигне много по-високи доходи и ще го задържим в региона", подчерта още Борисов.

Той припомни успеха на Българското председателство на Съвета на ЕС, което също постави силен акцент върху Западните Балкани. "Всички лидери се обединихме и дадохме път на перспективата за региона като цяло", изтъкна премиерът.

Борисов постави акцент върху значението на изграждането на инфраструктура, която да свързва региона - и дигитална, и пътна, и железопътна, и културна, както и осигуряването на необходимото финансиране за подобряването на свързаността в региона.

Германският канцлер Ангела Меркел изтъкна, че за първи път Берлинският процес се домакинства от държава членка на ЕС и от страна, която иска да стане част от европейското семейство.

Тя подчерта, че в следствие на пандемията от коронавируса икономиките се намират под натиск, но с предприетите днес мерки ще се даде тласък, който ще благоприятства хората и региона. "Берлинският процес винаги е бил свързан и с помирението, и преодоляване на натрупани напрежения като наследство от миналото. Затова сме заинтересовани инициативата да продължи", каза германският канцлер и окуражи разбирателството в региона.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че днешната Среща на върха ще допринесе за по-силно сътрудничество в региона. Той подчерта, че в последните месеци инициативата е допринесла за видими и осезателни резултати.