След реформата продължава въздействието на политиката върху съдебната система, заяви пред Дарик радио председателят на ВКС Лозан Панов.

Той посочи, че след промените в съдебния състав на съдийската колегия на ВСС, включващ 12 членове, само шестима са магистрати съдии.

"Очевидно е, че съдиите нямат мнозинство в органа, който избира председателите на съдилища, който има значение за кариерното израстване на съдиите, който има роля за дисциплинарните производства срещу съдиите. В този смисъл смятам, че политическото влияние съществува." - поясни Панов.

Той допълни, че фактите, случили се след тази промяна, са го доказали и даде пример с "онзи прословут есемес" от началото на годината.

Големият брой членове на ВСС, избирани от парламента, е нещо, което "куца в конституцията", коментира председателят на ВКС.

"И това е единият път, който може да се поеме за реформи в конституцията. Но при условие, че преди около година конституцията е променена, нали разбирате колко трудно е сега отново тази тема да бъде на дневен ред. И отново да се убеждаваме защо политическата квота трябва да бъде по-малка отколкото професионалната. Аз не съм против политическа квота, защото ние, магистратите имаме риска да се капсулира една такава система и погледът отвън на системата на експерти, добри професионалисти ще бъде полезен, но политическата квота, да я наречем обществената квота не би следвало да бъде по-голяма от професионалната." - каза още Панов.

Запитан защо е ниско доверието както към ВСС като институция, така и към съдебната система като цяло, той посочи, че причините са многобройни и трудно могат да се систематизират.

"Но е факт ниското доверие в съдебната система. Причината е и в самите нас, донякъде недобре обясняваме съдебните актове, а това е материя, която е непозната на хората. Но едно е ясно - съдебната система е контролното звено. При една добре работеща съдебна система всичко по-лесно ще се подреди в нашата страна." - подчерта Лозан Панов.

Той коментира и случая със записите между бившата вече председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и бившата съдийка от същия съд Румяна Ченалова,

"Гледам достатъчно критично, защото това не са две каки, това не са две дами, които си говорят някъде в магазин за козметика или на пазара. Това са двама магистрати, единият от които ръководи - бивш ръководител - най-големия окръжен съд, а другият - съдия, който пък, както знаете, имаше проблеми с дело, за което дори посланик на чужда държава сигнализира." - напомни председателят на ВКС.

Запитан кой е акцентът по отношение на разговорите - това, че са незаконно записани или съдържанието, Панов беше категоричен, че съдържанието е по-значимо.

"Несъмнено съдържанието. Първо, трябва да се направи една задълбочена проверка. На никого не му се иска това, което прозира от съдържанието, да е истина. Защото, ако съдържанието ни подсказва нещо, то е, че под привидното се крие нещо по-различно, нещо стои под повърхността."