Може би е дошъл моментът ДПС да се предефинира, тъй като от началото на прехода това е партия, която се вози по ръба на съмнението за политическа нечистоплътност. Това заяви пред БНР политологът Любомир Стефанов.

Според него процесите, които текат в ДПС нямат общо с политическото. По думите му случващото се в ДПС е дисонанс между заявеното декларативно начало, че това е партия с евроатлантически убеждения, с модерни либерални ценности, защитаваща всички прогресивни политики на европейско ниво, и българската реалност, в която ДПС е символ на всичко друго, но не и на тези неща. Той посочи, че тази двоична природа на ДПС не е синхронизирана и това е проблем.

Стефанов, цитирайки Ахмед Доган, отбеляза, че като почетен председател на ДПС едва ли не той е въплътеният дух на партията и по тази причина всичко, каквото каже, трябва да бъде с някаква супер легитимност. Политологът смята, че това е пълен абсурд в една правова държава.

По думите му ДПС не се дели на две, а е терен, на две различни начала за това как трябва да се управлява, но не партията, а това, което е ДПС. Той добави, че традиционните избиратели на ДПС могат и да пропуснат да гласуват на тези избори, защото нито едно от крилата в ДПС не им говори на партиен език.

ДПС-тата се вписват и отписват в ЦИК

ДПС-тата се вписват и отписват в ЦИК

21 септември е крайният срок, в който съдът може да задължи ЦИК да регистрира партия или коалиция за участие в изборите