Омбудсманът Мая Манолова е изпратила на парламентарната шефка Цецка Цачева предложения за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Измененията са поискани от представители на българи в чужбина. С тях се цели да се възстановят отменените облекчени условия за гласуване на сънародниците ни зад граница, съобщават от кабинета на омбудсмана.

Проектът на Закона за изменение и допълнение предлага да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателните секции извън страната, които са действали през 2014 г. и 2015 година. Те са били въведени именно по настояване на българите в чужбина.

Мая Манолова се мотивира, като обясни, че тези правила са сработили и не са предизвикали проблеми при два избора. Става въпрос за изборите за Европейски парламент през май 2014 г., избори за Народно събрание октомври 2014 г., както и на националния референдум – октомври 2015 година.

Манолова подчертава, че конституционното задължение на националния омбудсман е да се застъпва за правата и свободите на българските граждани. Поради тази причина тя е преценила, че е необходимо да предприеме действия за сближаване на позициите на гражданите и парламентарно представените партии.

В мотивите си Мая Манолова посочва още, че предложените промени гарантират, че всички български граждани извън страната, ако желаят, ще могат да упражнят правото си на глас

Тя е убедена, че конституционните права на българските граждани трябва да са гарантирани, където и да се намират. Това постановявала разпоредба от Конституцията.

Сред предложените от Мая Манолова промени в Изборния кодекс са създаване на МИР „Чужбина“, създаване на възможност за автоматично разкриване на секции там, където на предходни избори са гласували не по-малко от 100 избиратели, създаване на секции с 40 заявления извън посолствата, дипломатическите и консулските представителства,  активно участие на българските общности в процеса на създаване на секции.