Има начин да се преборим с монополите, заяви в предаването "Панорама" по БНТ министър-председателят на служебния кабинет Марин Райков.

Цената на тока се определя от ДКЕВР, но според него новият кабинет е създал предпоставки цената да падне, въз основа на вече приетите от Народното събрание закони. Оттук нататък Райков обеща да се търсят пробойните в ценообразуването, които доведоха до недоволството на българските граждани. Премиерът призна, че вина носят и някои институции. Например Комисията за защита на конкуренцията не е посочила нито един монополист, а ДКЕВР има много пропуски в работата си.

"Социалната криза, която е очевидна, се превърна в политическа", призна премиерът.
Правителството ще търси резерви в бюджета, за да реши повече социални проблеми, увери премиерът. Райков потвърди, че пенсиите ще бъдат вдигнати, така както е предвидено в бюджета от 1 април. Но също така кабинетът ще продължи да държи на финансовата стабилност, тъй като тя е важна за България.

На въпрос дали ще се промени съставът на ЦИК, Райков отговори, че отделните хора са част от една система: "Ние ще направим така, че цялата система да работи. Не можем да кадруваме в ЦИК, защото ще предизвикаме несигурност".

Служебният премиер коментира и кадровите промени в администрацията: "Моята амбиция не е да създам нова бюрокрация, с някои служители от администрацията ще се разделим, но други ще останат. Областните управители би било тотално неуместно да бъдат сменени сега, те са връзката с местната власт."

Изграждането на електронно правителство е една от основните задачи на служебния кабинет, но Райков няма амбиция да приключи този процес, а да го започне чрез изработването на програма и първи конкретни стъпки за създаването му. Според него, електронното правителство е най-добрият начин за борба с корупцията, спестява време и средства, както и гарантира качествено и бързо обслужване на гражданите и бизнеса.
Ние ще очертаем пътя, по който да върви следващото правителство, бе категоричен премиерът Марин Райков.

Министър-председателят определи като обезпокоително ситуацията в страната след ураганните ветрове.
"Първата ми мисъл е за хората, които преминават през тежкото изпитание на бурите", каза Райков. Затова и усилията на кабинета в този момент са насочени към овладяване на положението в бедстващите общини, оценяване на щетите, започване на ремонти - например в болницата в Габрово, и координиране на всички дейности от министъра на вътрешните работи.

"Песимизмът и черногледството са най-големият ни проблем. Но градивните сили в нашия народ са достатъчно големи, за да надделеят" - обобщи премиерът.