Вицепрезидентът Ангел Марин върна получения преди дни орден „Стара планина".

Това става часове, след като премиерът Борисов заяви, че той не е трябвало да получава този орден, добавяйки репликата, че - „...Когато съм коментирал работата на следовото куче, аз като кучкар, всеки знае, че това е най-добрата награда за него, както за Марин орден "Стара планина" - по повод вчерашното си изказване, че кучето, намерило трупа на Мирослава заслужава „две-три телешки пържолки".

Прессекретариатът на Дондуков 2 разпространи изявление на вицепрезидента Марин.

По повод словоблудството на Борисов в Народното събрание, че не заслужавам ордена заявявам:

С това си изявление Борисов показва, че не заслужава гнева ми. Поради това не мога да приема за достойно да съм носител на орден, за чието получаване ме е предложил сам той и е преподписал указа за награждаването ми. Борисов два пъти се е подписал под мотивите за предложение: „За особени заслуги".

Изпращам му ордена и указа, бих ги приел, когато друг министър-председател, достоен за това, направи предложение за награждаването ми.

За мен Борисов е позор за България. Ето защо няма да присъствам в Народното събрание, където ще бъде и той - на церемонията за полагането на клетва на новоизбраните президент и вицепрезидент.

Не мога да участвам и в ритуала пред паметника на Незнайния воин за встъпването им в длъжност, където ще бъде и той.
Това е, което мога да направя като генерал от Българската армия и вицепрезидент на България, за да запазя не само моята лична чест и достойнство, но и честта и достойнството на хиляди хора, на България, завършва изявлението си вицепрезидентът.

По-рано днес бе разпространено и изявление на президента Първанов, в което той заявява, че е шокиран от казаното от премиера, коментирайки, че пошлото, грубо и цинично говорене от страна на премиера не е прецедент.

Първанов подчертава, че именно Борисов е подписал предложението на военния си министър и неправителствени организации за награждаване на Ангел Марин.
Кога премиерът изразява своето мнение, пита Първанов.