Всички заедно можем да накарам така, че България да бъде фактор. Това заяви външният министър Мария Габриел, която откри Конференцията "Външнополитическата стратегия на Република България- предизвикателства и възможности".

Според нея можем да сме фактор на стабилност и растеж и регионален иновационен лидер. Идеята за Външнополитическата стратегия на България не е нова, по думите й. Защо е необходима такава стратегия, пита тя и обясни, че тя се налага заради хибридните действия и кибератаки, както и заради променящия се свят и заради руската агресия в Украйна.

Свидетели сме на глобални промени, подчерта външният министър. По думите й страната ни не губи от поглед българите извън страната. Икономическата дипломация придобива нови измерения, заяви Мария Габриел. Тя очаква междуинституционален консенсус за външната ни политика. Това начинание е предизвикателство и кауза, категоричен бе първият ни дипломат.

Предвижда се стратегията да обхваща краткосрочните и дългосрочни задачи. Диалогът и дипломацията са най-надеждните способи за постигане на консенсус, подчерта Мария Габриел. В стратегията трябва да залегнат няколко направления като ценности и принципи. Тя настоя да се утвърждават евроатлантическите ценности. България трябва да бъде участник в процесите, които текат в ЕС и НАТО. За нас е важно да изграждаме нови стратегически партньорства, посочи Габриел и смята, че страната ни може много да допринесе за културната дипломация.

Днешната дискусия е част от три дискусии, подчерта Габриел. Трябва да чуем младото поколение на България как вижда растението на собствената си страна, подчерта вицепремиерът. Ще има дискусия с международните и европейски институции. Тези дискусии ще дадат широк поглед върху приоритетите на страната, според нея. А външната ни политика иска да превърне предизвикателствата във възможности. Велизар Шаламанов смята, че една стратегия трябва да ни предпазва от изненадите.

Следващите 20 години ще са години на драматични промени, прогнозира той. Една такава стратегия може да е компас за страната ни. И в ЕС, и в НАТО решенията се вземат с консенсус, но в НАТО винаги има поне една стратегия, която пита как се изпълняват решенията. Такъв урок престои да се вземе и в ЕС, според него. Успехът на съюзите зависи от успеха на всяка страна, според Шаламанов.

Габриел си тръгна от Скопие заради Сергей Лавров

Габриел си тръгна от Скопие заради Сергей Лавров

В македонската столица не е и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън