"Механизмът за сътрудничество и проверка, за който говори Рюте, няма нищо общо с Шенген. Съгласен съм с него, че "сделката си е сделка", но той бърка сделките - критериите за членство са ясни и те са изпълнени отдавна".

Така президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев коментира думите на холандския премиер Марк Рюте пред ЕП. Коментарът си Станишев направи при среща с еврокомисаря по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос, с когото обсъдиха приемането на България в Шенген.

"За първи път холандският премиер излезе от рамките на дипломатичния тон и на практика официализира двойните стандарти спрямо нашата страна. Думите му силно контрастират с казаното от него в София през февруари, когато впечатлението беше, че Холандия има доверие на страната ни и последната преграда е осигуряване на подкрепа от коалиционните му партньори у дома. Очевидно, това е далеч от реалността", каза Станишев, цитиран от своя пресофис.

"За съжаление, въпреки заявката на правителството, че въпросът с членството ни ще бъде поставен до края на годината, България получи звучен шамар в Европейския парламент от премиера на Холандия и то в дебат за бъдещето на ЕС по време на Българското председателство", коментира президентът на ПЕС.

Според него, България не е успяла да върне изгубеното доверие, което имахме при приемането ни в ЕС през 2007 г.

"И все пак, Шенген остава национален приоритет за страната. Предстои ни много работа - би било добре всеки да свърши своята, вместо да продължаваме да чакаме правилния момент, който така и не идва вече 7 години", каза Станишев.

Според еврокомисаря по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос България трябва да бъде приета в Шенген с всички граници. По думите му не бива да се допускат половинчати решения.

Станишев и Аврамопулос обсъдиха последните развития по присъединяването на България в Шенген, непосредствено след дебата в Европейския парламент с холандския премиер Марк Рюте.

Аврамопулос изрази категорична подкрепа за идеята на Станишев за доклад, който да поиска от държавите-членки незабавно решение за приемане на България с морски, въздушни и сухопътни граници. Това е поредната инициатива на евродепутата по темата Шенген, наред с дебата в ЕП през декември и конференцията на високо равнище в Хърватия миналата седмица.

Станишев изрази надежда, че при гласуването на доклада през октомври в ЕП страната ни ще има подкрепа за приемането в споразумението за премахване на вътрешните граници между страните-членки.