Има известна степен истина в това, което каза за медиите в България германският посланик у нас Матиас Хьопфнер, но не бива да се фокусираме по начин, по-който това да стане самоцел.

Това заяви депутатът от „Коалиция за България" Мартин Захариев във връзка с изказването на Матиас Хьопфнер, че у нас се симулира медийна свобода.

„Питам обаче колко пъти българският посланик в Германия си е позволил да критикува немските медии там и каква е тежестта на казаното тогава. Считам, че в случая ние можем да приемем мнението на германския посланик само за сведение." - коментира Захариев п ред Би Ти Ви.

Той призна, че у нас има проблем с прозрачността,  тъй като законодателят „е замълчал по въпроса".

Депутатът посочи, че има един единствен член в медийния закон, в който се изискват доказателства за собственост на медиите.

"Визирам чл. 105, ал. 3 от Закона за радиото и телевизията, в която се изискват доказателства за собственост на медиите, когато трябва медията да получи лиценз. Не се искат такива доказателства дори при регистрирането й. В Германия обаче медиите се рапортуват в публичен регистър на всеки 6 месеца, до ниво на физически собственик. Но там законодателят си е свършил работата." - подчерта  Мартин Захариев.

"Трябва да се промени медийният закон. Трябва да се знае, че медийният регулатор регулира само съдържанието, той не регулира пазара. Органът, който регулира пазара в държавата, се нарича Комисия за защита на конкуренция." - поясни народният представител.

По думите му, според действащото в момента законодателство именно КЗК е органът, който се произнася за състоянието на пазара.

"Нашият медиен регулатор не желае да регулира пазара, защото така е написан законът", посочи той.

Захариев подчерта, че в рамките само на 100 дни не може да се напише нов закон, който да реши проблемите. Според него съществува и друг проблем в медийния бранш.

"Трудно може да се наложи ново списание на пазара, например, защото има монопол на разпространението на печатните издания, по-конкретно за разпространението на пресата", каза още депутатът.