Министър Емилия Масларова, която е на работно посещение в Австралия, се срещна с Хасинта Алън, министър на заетостта, индустриалните отношения, образованието и професионалната подготовката на работната сила на щата Виктория, Австралия, съобщиха от МТСП.

Обект на специален интерес от страна на г-жа Алън е била новата политика за подкрепа на майчинството и основните принципи и параметри на социалното осигуряване.

Министър Масларова  се срещна и с представителите на Конфедерацията на австралийските синдикати. Основен предмет на разговора е било въздействието на новото трудово законодателство върху заетостта и конкурентоспособността.

След задълбочен анализ на ситуацията австралийските синдикати са установили, че в резултат на либерализацията на трудовите отношения са се задълбочили социалните проблеми на уязвимите групи на пазара на труда и се е понижило равнището на социалната защита на работещите.

Според синдикатите подписването на споразумение за сътрудничество между правителството и работодателите, по подобие на подписания у нас Пакт за икономическо и социално развитие до 2009 г., бе определено като уникално и единствено възможно за възстановяване на прекратения социален диалог.

Днес е последният ден от посещението на Масларова в Австралия.