Мая Манолова си извоюва омбудсманското място. След едночасово тайно гласуване депутатите повериха на колежката си отговорния пост.

Манолова обеща да бъде критичен омбудсман, но в интерес на хората
Още...

Оказа се, че депутатите са гласували в почти пълен състав - общо 223 народни представители са пуснали бюлетина. Невалидните бюлетини са били общо 12 на брой, като в една от тях народният избраник явно не е могъл да вземе решение до последно и е отбелязал със знак „Х" и двамата кандидати.

Манолова е получила 129 гласа, а Пенчев - 82. Самият той пък напусна парламента рано днес.

Ще бъда ефективен, истински, достоен защитник на българските граждани. Ще докажа, че мога да бъда добрият омбудсман, обеща Манолова на депутатите.

Парламентът, трибуната и страстта на парламентарната битка ще ми липсват, ще ми липсвате и вие, може би и аз ще липсвам на някои от вас, призна тя пред колегите си. Все пак Манолова им обеща, че не се разделят за постоянно, когато се обсъждат важни законопроекти за правата на гражданите, ще работят заедно.

За да встъпи в длъжност с полагане на клетва, Манолова първо трябва да бъде освободена от партийна принадлежност и да напусне БСП.

По-рано депутати споделиха в кулоарите, че „нежното острие" на червените е повело с голяма преднина пред другата кандидатура - досегашния омбудсман Константин Пенчев.

Докато в пленарна зала течеше законодателна дейност и депутатите чакаха официалните резултати от избора, социалистката се върна на мястото си с широка усмивка, а нейни колеги почнаха да се здрависват с нея и да я поздравяват.

"Арогантата Манолова не може да е новият омбудсман", твърдят граждани. Още...

Мая Манолова е родена на 4 май 1965 г. в Кюстендил. Завършила е езикова паралелка в ПГ „Неофит Рилски" с английски и руски език. Първо е следвала история в Москва, а след това и икономика и право в УНСС. Има специализация по социален мениджмънт.

Тя е член на БСП от 1989 г., трето поколение социалист. Партийната й книжка е връчена в Кюстендил през 1990 г. от Георги Пирински.

През 2003 г. наследява на поста областния лидер на БСП в Кюстендил - Иво Атанасов.

По професия Мая Манолова е юрист. Била е народен представител  от парламентарната група на Коалиция за България в 40-ото и 41-ото Народно събрание. Депутат и заместник-председател в 42-ото НС.

В 43-ото НС е зам.-председател на Комисията по правни въпроси.