Реформаторите предлагат свои идеи за провеждането на честни и демократични избори.
На кръглата маса, организирана от Реформаторския блок по темата за промените в Изборния кодекс, дойдоха и представители на ДСБ. Припомняме, миналата есен настана разделение в РБ, като хората на Радан Кънев излязоха от реформаторското обединение окончателно. След предсрочните парламентарни избори, когато нито една от десните формации не успя да преодолее 4% бариера и да влезе в Народното събрание, отново се заговори за дясно обединение.

Димитър Делчев от ДБГ настоява за експертен дебат за смяната на изборната ни система. По думите му въпреки референдума такъв дебат не е имало за ефекта от мажоритарната система.

Мажоритарната система създава много проблеми, има много недостатъци, коментира Делчев. Той посочи, че и вече в сочената като пример Франция се говори за промяна на избирателна мажоритарна система.
В България мажоритарна система би създала страшно много проблеми, убеден е той. Тя щяла да отвори схемите за купуване на гласове. Доказателство за това са кметски избори, като на места се виждало как се суспендира избраният кодекс. Делчев вижда ефект в преференциалния вот. Трябвало да се махне защитата на първия в листата и преференциално той да може да бъде изместван от по-харесван кандидат.

Изборите у нас са бит пазар, недоволен е Димитър Делчев, който настоява за подобряване на изборния процес. Брокерите по малките населени места трябва да бъдат заловени, иска още реформаторът, като по мнението му всички знаели в регионите, които търгуват с гласове.

Делчев иска въвеждане на машинно гласуване. То ще пресече голяма част от манипулациите по изборите и нямало да има "индийски нишки".

Над един милион мъртви души има в избирателните списъци, отчете той. Затова и трябвало да се намери решение на този проблем. Делчев иска "мек образователен ценз за гласуващите". Вариант е да гласуват само тези, които могат да прочетат в бюлетината името на партията и кандидата. Така щяла да се повиши грамотността сред избирателите. Именно на неграмотните се купува вота и е крайно време да се спре този процес.