Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова заяви, че позицията на ГЕРБ е ясна и към момента няма промяна в нея. Хората ясно казаха, че искат промяна и нека да им се даде възможност март - април да кажат със своя вот кой искат да ги управлява, каза Стоянова пред БНТ.

Програмата за саниране е наша, скочиха ГЕРБ

Програмата за саниране е наша, скочиха ГЕРБ

Герберите с авторски претенции към програмата за саниране

Стоянова припомни, че в предизборната кампания на ГЕРБ санирането е един от основните приоритети и той се изпълнява през последните 2 години. Самата програма за саниране е в резултат на едно постановление на Министерския съвет и е нормално сега, когато правителството е в оставка и сме в края на 2016 г. и началото на 2017 г. да дадем възможност на новия кабинет да препотвърди тази политика.

Финансистът обясни, че към момента са сключени договори и се изпълняват за около милиард лева. Тя увери, че тези пари ще бъдат платени, защото са осигурени. Следващата година има подготвени за сключване договори за около половин милиард. "Тези договори са осигурени чрез финансиране, предвидено в Бюджет 2016. Така, че е коректно, ако се приеме бюджета и ако следващото правителство препотвърди, че санирането е и негова политика, то да продължи", заяви Стоянова.

И 1 лв. над бюджета за санирането правел Павлова клиент на прокуратурата

И 1 лв. над бюджета за санирането правел Павлова клиент на прокуратурата

Над 2000 сгради можели да не получат финансиране

И пред БНР Стоянова заяви, че няма финансов проблем за изпълнението на Националната програма за саниране. Препоръката към кметовете (да спрат новите договори за саниране - б.р.) е временна мярка, категорична беше Менда Стоянова.

До момента има сключени договори за около 1,5 млрд., които при всички случаи трябва да се изпълнят. С тези хора, с които е сключен договор за саниране, няма проблем те да бъдат изпълнени, увери Стоянова.