лютфиЗаместник-председателят на ДПС Лютви Местан заяви в ефира на bTV, че компетентността на партийния лидер Ахмед Доган в областта на хидрологията не бива да се измерва само с наличието на диплома. Припомняме, че Доган не представи документ, удостоверяващ познания, за които би могъл да получи хонорар като консултант по проекта „Цанков камък".

Според Местан, компетентност е също възможността един човек да намери сертифицирани лица да извършат определена дейност. В случая - да заплати на специалисти определена сума за извършването на определени проучвания и след това да получи 1.5 млн. лева хонорар. Местан подчерта, че Ахмед Доган е за пример сред българските политици, защото декларирал всички условия по консултантския договор, който е подписал.

Заместник-председателят на ДПС отбеляза, че интересите на партийния лидер са по-скоро в областта на енергетиката, като даже научни работници са били респектирани от познанията му. Извън това си хоби, Ахмед Доган има диплома по марксистко-ленинскафилософия.

Лютви Местан заподозря политически подбуди в делото срещу председателя на ДПС. Според Местан, в случая не става въпрос за юридически казус, а за откровен политически акт, целящ да постави ДПС под зависимост.

Липсата на Доган в пленарна зала Местан определи като още едно от измеренията на компетентността му - лидерът е събрал парламентарна група, която си върши работата достатъчно добре и без него. Според заместник-председателя на ДПС, Ахмед Доган не е обикновен народен представител, който идва в 9 и си тръгва в 14 часа без да остави нищо след себе си.

По темата за промените в избирателния закон, Местан се обяви твърдо срещу част от предложените промени. Той напомни, че партията в момента съди България в Страсбург, защото е било отнето правото на глас на 18 хил. души. Местан заяви, че всеки български гражданин има право да гласува, като законът може единствено да определи къде може и къде не може да извършва това.

Той изрази надежда, че от ГЕРБ няма да слушат прекалено безкритично партньорите си от „Атака" за принципа на уседналостта на гласоподавателите. Позицията на ДПС по този въпрос е, че тя е неприемлива за партията.

Лютви Местан даже покани водещите на гости в Кърджали в произволно избран ден, за да видят, че всеки ден в града пристигат от 16 до 30 автобуса от Турция. Според него, когато дойдат изборите всички снимат автогарата и твърдят, че имало изборен туризъм.

Депутатът от ДПС се обяви и срещу изискването на образователен ценз. Според Местан, лишаването на неграмотните от избирателни права нарушава конституцията и е в разрез с всички международни договори в областта на човешките права, които България е подписала.

По темата за скандала с министър Вежди Рашидов, Лютви Местан заяви, че ако наистина негови роднини бяха „окупирали" театъра в Кърджали, той вече нямаше да е в политиката. Заместник-председателят на ДПС заяви, че щом твърденията на Рашидов са се оказали безпочвени, би било логично той да напусне поста си.