Главна дирекция "Гранична полиция" е готова не само за празника, но и за Шенген, заяви министърът на вътрешните работи Михаил Миков пред журналисти след края на честването на професионалния празника на дирекцията.

По думите на Миков "Гранична полиция" е доста напред в подготовката за присъединяването на страната ни към Шенген, предаде БНР.

Той каза още, че не е спокоен за предстоящите от март 2009 г. проверки на готовността на България за присъединяване към Шенген и другият полицейски състав също не трябва да бъде спокоен.

Министър Миков посочи, че през следващите два-три месеца ще бъде положено по-интензивно обучение на полицейския състав, най-вече в районите на полицейски управления, които са близо до границата и на състава, който трябва да реализира международното полицейско сътрудничество.

За състоянието на униформите на служителите на МВР, министър Миков заяви, че трябва да се включи и част от полицейския състав в процеса на конкурсите при избор на доставчик на униформи. Той каза, че преди месец и половина е внесъл предложение в Министерски съвет за промяна в процедурите за избор на доставчик на униформи.

Директорът на "Гранична полиция", главен комисар Красимир Петров, който също присъства на честването на празника, заяви пред журналисти, че проблемите в МВР са наслоени с години и не може да бъдат решени изведнъж, но се полагат усилия това да стане.

"Гранична полиция" днес отбелязва своя професионален празник. На паметника на Незнайния войн бяха положени венци в памет на загиналите граничари.

Преди 121 години на този ден Народното събрание на Княжество България приема първия Закон за пограничната стража, с който сe създава структура за охрана на българските следосвобожденски граници.