Лидерът на червените Михаил Миков ще отпразнува 24 май с българската общност в Молдова. Той ще вземе участие в организираните от сънародниците ни в Тараклийски район празненства за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Празничният ден ще започне с литургия в храма „Св. Петка", а в 11.00 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Васил Левски, става ясно от съобщение на партийния пресцентър. След това Миков ще посети Етнографския музей в гр. Твърдица. Празникът ще бъде открит тържествено в 13.00 часа, като домакините са организирали и концерт.

В програмата на червения лидер са предвидени срещи с водещи представители на българската общност в Молдова. Сред тях са  председателят на Българската община в Тараклийски район Петър Пейков, председателят на Българското дружество „Възраждане" Иван Забунов, кметовете на Тараклия и Твърдица - Сергей Филипов и Иван Желяпов. Миков ще направи дарение от книги на български автори.

В поздравителния си адрес по случай Деня на бесарабските българи миналата есен Михаил Миков е подчертал, че стимулирането на българските институции да оказват подкрепа за съхраняване и развиване на културно-духовното и езиковото наследство на българите в Украйна и Молдова е основен приоритет.

Той е обещал столетницата да продължи активно да се застъпва пред властите в тези страни за запазване на приемствеността в политиката към нашите сънародници и възприемане на общоевропейските ценности по отношение на всички етнически общности, припомнят от партийния пресцентър.

От там изтъкват, че мероприятията са доказателство за това, че празникът обединява всички българи - в Родината и по света. С него се признавали заслугите на българския народ, на българската държава за съхраняване и продължаване делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Освен това чрез мероприятията си припомняме и напомняме важната роля, която българската книжнина изиграва в просвещението на другите славянски народи, в приобщаването им към християнството и европейската култура, обогатена от уникалността на славянския духовен свят.