БСП предлага мерки за хората, които не могат да работят в момента заради ограниченията в извънредното положение. Тодор Байчев иска да се възстановява ДДС на търговците, които бракуват храни. По време на заседанието на правната комисия той обясни, че бракуването на храните става по надлежен ред.

На наетите към 13 март на трудов договор в частния сектор лица, които в резултат на ограничителните мерки са в неплатен отпуск, да се предоставят месечни субсидии в размер на минималната работна заплата за страната и дължимите осигурителни вноски чрез НОИ, искат още левите. БСП иска лицата, чиято търговска дейност е спряна в резултат на въведените противоепидемични мерки, да не дължат местни данъци и такси за битови отпадъци и за ползване на тротоари, площади и улични платна.

Предлагат се мерки и за самонаетите лица, които в момента не могат да изпълняват дейността си заради извънредната ситуация. Те също трябва да получат някакъв минимален доход от държавата, според червените. Социалистите искат неработещите заради кризата да получават субсидия в размер на минималната работна заплата. Крум Зарков е изумен, че има критики към идеите на левите, но пък се разрешава МВР да получава дарения от дезинфектанти и маски - нещо, което било работа на държавата.

Министърът на туризма Николина Ангелкова поиска от правна комисия отлагане за туроператорите с един месец за възстановяване на парите на клиентите за неосъществени поръчки. В противен случай биха стартирали поредица от фалити, предупреди Ангелкова. Тя иска да им се даде възможност да възстановят сумата на потребители при тяхно желание след 13 юни. Ангелкова изрази притеснението си, че и застраховките не биха покрили претенциите на клиентите. Самите туроператори са искали по-дълъг срок, но еврокомисарят по защита на потребителите е казал, че по-дълъг срок ще е в ущърб на клиентите. Затова се предлага потребителите избор и за ваучер до 24 месеца или отлагане на пътуването.