Имам достатъчно опит и знам, че ако не се подредят (съставът на МС, бел.ред.) така, че да работят в екип, се получават отделни министерства. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след като взе мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Борисов говори преди всичко за разпределението на отговорностите в следващия кабинет между ГЕРБ и Обединените патриоти. "Ние ценим парламентарната група на ГЕРБ и Обединен патриоти и правителството с подкрепата и на "Воля" да направим така управлението, че да дава веднага резултати", изрази намеренията си Борисов.

Той посочи, че трябва да се намерят толкова енерегични хора.
"Имам ги в главата си, имат ги и патриотите, но когато се прави нещо съвместно, следваме европейския принцип - докато всичко не се договори - нищо не е договорено".

Президентът Радев връчи мандата на Борисов

Президентът Радев връчи мандата на Борисов

За трети път лидерът на ГЕРБ получава и взима мандат

Министрите и броят на министрите са ясни - четирима вицепремиери, посочи още Борисов и допълни, че сега искаме така да ги подредим, че да могат да действат като един ансамбъл

Бойко Борисов коментира още, че в коалиционното споразумение, подписано малко по-рано в парламента, са се опитали да изчистят всички възможни детайли, които да гарантират стабилно управление. "Сега имаме няколко дена да го изпълним със съдържание от кадри, експерти, да има баланс в него", каза още той.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че държи Министерски съвет и отделните министерства да работят не по-отделно, а като екипи.

Борисов обясни пред журналисти, че е изключително важно хората, които ще заемат министерски, зам.-министерски постове и вицепремиери, съответно по приоритетите в програмата, да се сработят. "Ако можем да ги определим като клъстери отделните теми много е важно вътрешен министър, социален министър, здравен министър да работят заедно", посочи Борисов, като се мотивира, че само по този начин това, което е описано между двете партии в програмите, би било изпълнимо - "да учат децата, да се премахне неграмотността, да стане така, че да не следва парите само ученика и качеството на образованието да е добро и съответно, там, където е необходимо родители, които не осигуряват възможността на децата си да учат, да се оказва необходимата принуда". "Затова е необходимо тези няколко министерства да работят заедно", допълни Борисов.

ГЕРБ и Обединени патриоти подписаха коалицията

ГЕРБ и Обединени патриоти подписаха коалицията

Съвет от шестима ще взема решенията

Той коментира накратко и темата за фалшивите инвалидни пенсии, като посочи, че има както фалшиви и практики на корупция, така и действително има хора, които имат нужда от подкрепа.

Също сработване между отделните министерства е нужно и в сферата на финансите, на икономиката, на инвестициите.

Съответно пък вътрешно и правосъдно министерство "продължаваме реформата в съдебната система, променяме законите."

Това, което предстои следващите дни е да се подредят най-подходящите, най-подготвените и в същото време във възможност да работят в синхрон хора, заяви Бойко Борисов и даде да се разбере, че българските граждани очакват от първия ден да почне да се случват нещата.

"Приехме мандата - работим върху него и в най-кратък срок, станем ли готови, ще информираме президентът за следващите процеси."

Припомняме, установения от Конституцията срок, в който Бойко Борисов трябва да върне мандата е 7 дни.

Очаква се новото правителство да бъде ясно на 3 май.