Армения е важен партньор за България. Това отчете външният ни министър Даниел Митов след проведена среща на четири очи с арменския си колега Едвард Налбандян.

С арменския народ ни свързва нещо много повече от традиционното приятелство, изтъкна българският дипломат номер 1. С оглед на историческите връзки, той подчерта, че най-великите български царе са били женени за арменски принцеси. За пример Митов даде Цар Симеон Велики.

Двамата министри дадоха съвместен брифинг във Външното министерство, след което се оттеглиха и продължиха с разговорите.

Двамата са се договорили за активизиране на политическия диалог на най-високо равнище. Отчели са и необходимостта от активиране на икономическите отношения чрез повишаване на стокообмена между двете страни.

Външните министри на България и Армения са разменили мнения и по темите за инфраструктурата, а също и за новото преговорно споразумение на Армения за член на ЕС.

Министър Митов допълни, че двамата също така са разговаряли и за съвместна инфраструктура.

Налбандян на свой ред потвърди, че с българския си колега са се договорили за повишаването на политическия диалог и коментирали отношенията между Армения и ЕС. Обсъдени са и въпроси, свързани с информационните технологии, селското стопанство, енергетиката.

Процесът в Нагорни Карабах трябва да се реши мирно и възможно най-скоро”, заяви лаконично Налбандян в отговор на въпрос за конфликта.

По-рано арменският гост бе приет и от президента Плевнелиев.

Насърчаваме процеса на сътрудничество на Армения с ЕС и се надяваме преговорите по Рамковото споразумение с ЕС да приключат успешно, е подчертал държавният глава. Росен Плевнелиев посочва, че България провежда активна проевропейска политика и работи за задълбочаване на интеграционните процеси. „Работим за силна Европа, в която границите падат, а не се местят“, заявява Росен Плевнелиев.

Министър Налбандян е благодарил за балансираната позиция на България по конфликта в Нагорни Карабах.