Външният ни министър Даниел Митов заминава на работно посещение в Щатите. Половин година след визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери у нас, българският дипломат №1 ще прекара пет дена в Америка. Той ще е там от 13 до 17 юли, като заедно с представители на Щатите ще направи цялостен преглед на стратегическия диалог и постигнатото от работните групи между двете страни през първия шестесечен период от дейността им.

В програмата на министъра са предвидени срещи по актуални двустранни и международни въпроси в Държавния департамент на САЩ; Съвета за национална сигурност; департаментите по отбрана, енергетика и търговия и др. Митов ще се среща и с представител на Комисията по вътрешна сигурност и правителствени въпроси, както и с редица сенатори. В програмата му влиза разговор и със заместник-председателя на специалната комисия по разузнаване.

Външният министър ще изнася слова по актуални теми на предварително подготвени събития в ролята на почетен гост, като от него се очаква и да участва в дискусии по въпроси, свързани със съвременните световни предизвикателства.

В програмата на министъра не са пропуснати и срещи с представители на българската общност от района на Вашингтон, Клуба на българските професионалисти във федералната столица и   представители на неправителствения сектор в САЩ.