Премиерът Бойко Борисов получи почетна грамота от Ловчанската митрополия за градежа на втория по големина катедрален храм в България "Св. Св. Кирил и Методий". Това стана в началото на днешното заседание на третия кабинет "Борисов".

Църквата е втора по големина по разгърната площ след катедралния храм "Александър Невски". Ловчанският митрополит Гавриил връчи на премиера почетната грамота. По думите му новият катедрален храм, е една от най-красивите църкви в България.

"Сърдечно благодаря на г-н Бойко Борисов за неговата голяма помощ, която през годините той ни оказа. 500 хиляди ни е дал като министър-председател и 600 хиляди ни е дал от касата на партия ГЕРБ. Господ да ви дава здраве г-н министър-председател, да ви дава сили, да може да извършите много полезни дела за България и България да ви помни. България има нужда в момента от един истински честен, силен ръководител, защото обстановката е сложна. Проблемите пред България са трудни.
Ние вярваме, че с Божия помощ ще вземате правилни решения. Пожелавам на цялото правителство божието благословение да ви съпътства", заяви митрополит Гавриил.

Правителството отпуска 800 хиляди лева за реставрацията на Голямата Базилика в Плиска, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Припомняме Голямата Базилика в Плиска е част от дворцовия комплекс в Националния историко-археологически резерват "Плиска" - важен паметник от ранно-средновековната култура на страната ни.

Премиерът се обърна към митрополит Гавриил с въпрос: "Важна ли е Голямата Базилика". Той попита това в контекста на полемиките около изказването на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла от Македонските земи.

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

На 24 май Русия отбелязва Деня на славянската писменост

Митрополит Гариил уточни, че Голямата Базилика в Плиска е веществено доказателство за нашата история, което никой не би могъл да отече. "Това е историята на България", изтъкна още митрополит Гавриил.