Младежите от ВМРО протестират срещу гръцки фалшификации на българската история и искат реакции от Българското министерство на културата.  

На 27 март в Националната художествена галерия в София бе открита изложба на гръцкия фотограф Леонид Папазоглу, озаглавена „Животът в района на Кастория (Костур) от първото десетилетие на ХХ в."

Изложбата е груб опит за фалшификация на българската история. Още в самото име се вижда, че е направен опит за подмяна на исторически факти, смятат от движението.

До 1912 г. градът носи българското име Костур (така е записан и в официалните турски документи от началото на миналия век).
Чак след 1913 г., когато градът е окупиран от гръцката армия, гръцките официални власти налагат името Касториа, поясняват от ВМРО.

Авторите на изложбата - "Музей на фотографията" - Тесалоника (до 1913 г. градът се казва Солун) и Министерството на културата - Р Гърция, се опитват да представят населението в Костурско като гръцко, смятат малдежите и поясняват, че официалните турски статистики за националността на населението в тази каза (окръг) през 1912 г. показват съвсем друго нещо. А именно: от общо 74 070 души - българите са 41 250, гърците 12 035 души, а турците 7 530 души.

Според младежите от ВМРО друг момент на преиначаване на историята е представянето на бандитското андартското движение за основен двигател в борбите за освобождение на Македония от турско робство.
Фактите сочат обаче друго, настояват от ВМРО.

Те обясняват, че андартското движение започва едва през 1903 г., след Илинденско-Преображенското въстание. Това движение е изцяло насочено против българите в Македония, а самите андартите са покровителствани от официалните турски власти. Девизът на андартите е „Българин да не остане", категорични са от ВМРО.

Младежката организация на ВМРО в София остро протестира срещу "наглия опит на гръцката държава да преиначава историческите факти за българския етническия характер на населението в Егейска Македония в началото на ХХ в."

„Настояваме българските официални власти, в лицето на Министъра на културата, да се намесят и да премахнат тази изложба като обидна фалшификация на българската история", заявяват от ВМРО.