Еврокомисарят Кристалина Георгиева намира, че страната ни е много по-подготвена за евентуален бежански поток от други. Пред Нова телевизия тя коментира, че страната ни е първата, която е почувствала потока на бежанците като проблем. Направили сме доста за охраната на външните граници и за това да сме готови.

Георгиева е категорична, че ако потокът тръгне към нас, сме по-напред от други държави. Тя посочи още, че в случай на нужда, можем да се възползваме от нов финансов инструмент за подпомагане на хуманитарни кризи в Европа.

За тази година в този фонд имало гарантирани 300 млн. евро. Те били предвидени за спешна помощ за там, където е нужна. Кристалина Георгиева обясни, че 200 млн. евро са предвидени за следващата година, а още 200 млн. за 2018 година.

„Ако нещо се случи, ще почукаме на вратата и ще ни дадат”, успокои еврокомисарката.

По програмата 2014-2020 г. на страната ни вече са отпуснати 91 млн. евро. Получена е и спешна помощ в размер на 10 млн. евро.

Кристалина Георгиева е категорична, че трябва да се разбиват мрежите за трафик на хора. По думите й това не е проблем, който се е породил миналата година, но не му било обръщано внимание, докато в Европа не сме се опарили.

Кристалина Георгиева не желае да коментира дали би се кандидатирала за предстоящите президентски избори, нито официалната кандидатура на Ирина Бокова за шеф на ООН.