ми-24150-160 военни учения планира ръководството на МО за тази година.

Сред тях са съвместни учения по линия на НАТО и на ЕС. За първи път тази година ще се проведат две ротни учения със 120 участника, с подделения на Германия, САЩ, Грузия. Ще се проведе и учение на специалните сили на над 14 държави с участието на Украйна, Румъния и България.

На брифинг в МО военният министър Ангелов информира, че 6 хеликоптера Ми-17 и шест Ми-24 са снети от въоръжение и ще бъде обявен конкурс за тяхната продажба. Парите ще бъдат включени в бюджета с цел отремонтиране на останалите Ми-17 и Ми-24. До края на март трябва да бъде завършен инвестиционният план, който ще включва проекти за периода 2012-2020 година, съобщи още Ангелов.

До 25 февруари министърът очаква да му бъде представен график с всички търгове, касаещи утилизацията. Той поясни, че е прекратил предишния конкурс за утилизация, тъй като е имало само една фирма останала да се състезава сама със себе си. Боеприпасите, които са излишни, но годни, ще бъдат продавани, а останалите са за утилизация, каза военният министър.

Тази година ще започне работа по преизчисляване на военновременните запаси и ще бъде изработен държавен военно-временен план, съобщи още Ангелов.

Освен че предстоят реорганизации в армията, предстои някои висши офицери да се пенсионират тази година и ще има размествания, добави още Ангелов.

Ангелов каза, че през февруари ще обяви резултата от проверката във Военното разузнаване.

За противоположните позиции с държавния глава Ангелов каза, че няма нищо лично. „Това се дължи на известна упоритост и принципност на Съвета по отбрана, как нашите позиции бяха разбрани и защо не бяха разбрани, аз не мога да отговоря", добави Ангелов.