Нараства убедеността на българското общество, че най-добрият изход в настоящата ситуация в страната са предсрочните избори, сочи последното проучване на обществените нагласи на "Алфа Рисърч". За предсрочен вот се обявяват 78% от анкетираните, обявиха от агенцията, а 60% подкрепят студентските протести.

Под критичните 20% пада доверието към правителството на Пламен Орешарски, като в момента управлението се радва на 19% подкрепа. Надолу върви и рейтингът на фигури, които доскоро са се ползвали със сравнително висока обществена подкрепа - президент, главен прокурор, национален омбудсман.

Конституционният съд, чийто рейтинг измерваме за първи път, стартира с критичната и вероятно без аналог за подобна основополагаща институция подкрепа от 12%, посочват от "Алфа Рисърч".

БСП - 16,9
ГЕРБ - 16,5
Реф. блок - 6,4
ДПС - 6,1
Атака - 3
НФСБ - 2,6
Няма да гласувам - 40

Агенцията измерва и "моделът за успех Пеевски", като едва 1.7% от анкетираните смятат, че кариерния път на развитие на депутата от ДПС трябва да бъде пример за младите хора в България.

Ако в България имаше мажоритарна избирателна система и хората можеха да дават гласа си директно за определени личности, 3% от българските избиратели биха гласували за Дeлян Пеевски, 96% - против, изчислява "Алфа Рисърч".

От агенцията подчертават, че връщането в парламента на Пеевски и писмото, в което описва своя успех в живота, взривяват общественото мнение за втори път след избора му за шеф на ДАНС.

1.7 на сто – процент по-малък от санитарния минимум за социологически проучвания – смятат, че моделът за успех на младите хора в България трябва да бъде описаният от Пеевски кариерен път.

Сериозен срив има и в доверието към почти всички основни политически сили. БСП и ГЕРБ застават на практически равни позиции в пътя си надолу – съответно 16.9% и 16.5%.

Реформаторският блок също отстъпва от равнището, от които стартира и стига до 6.4%, следван от по-ниския като потенциал, но по-мобилизиран вот за ДПС (6.1%).

Единственият печеливш от сегашната ситуация на ескалираща криза е "Атака", чийто рейтинг, макар и бавно, започва да пълзи нагоре, считат социолозите.

Най-значим ръст през октомври (от 34% до 40%) бележи отказът от участие в избори. Нежеланието за гласуване изразява не само ниското доверие към партиите, но и убеждението на хората, че крепейки сегашното управление, задълбочават политическата криза в страната.

След тримесечен период на стабилизиране на личния рейтинг на министър-председателя Пламен Орешарски на около 30%, през септември той бележи рязък спад надолу. В момента Орешарски е с 24% положителни и 48% отрицателни оценки, което означава по-ниска популярност от своя предшественик Бойко Борисов в края на неговия мандат.

Като признак за слабост на правителството се оценява и бламирането му по въпроса за удължаването мораториума за продажба на земя  на граждани на ЕС. 30% от българите виждат в този вот принципна позиция, защитаваща интересите на българските граждани. 62% са на мнение, че позицията е безпринципна, водена от чисто партийни интереси.

Растат социалните страхове и във връзка със засиления бежански поток към страната. 58% от анкетираните смятат, че обективна и конкретна информация по въпросите на бежанците липсва, срещу едва 17%, които се чувстват достатъчно информирани.

Още по-висок дял – 62% са на мнение, че институциите са неподготвени за справяне с проблемите на бежанците. Само 8% оценяват положително капацитета на държавата. 78% се страхуват, че бежанците ще погълнат прекалено много финансови средства.

Над 60 на сто се опасяват от рискове за здравето и увеличаване на престъпността в районите, където живеят бежанци. 59% виждат опасност за националната сигурност. На по-заден план за момента остават подхранваните от националистите тези за риск от тероризъм (48%) и заемане на работни места на пазара на труда (45%).