Правителството прие Интегрирана транспортна стратегия за периода до 2030 г.

Целите на транспортната стратегия са свързани с повишаването на ефективността и конкурентоспособността на транспортния сектор, подобряване на транспортната свързаност и достъпност, както и ограничаване на отрицателните ефекти от развитие на транспортния сектор.

Приоритетите в Интегрираната транспортна стратегия са свързани с ефективното поддържане, модернизацията и развитие на транспортната инфраструктура, както и с развитието на интермодален транспорт.

Транспортната стратегия цели още да подобри условията за прилагане на принципите на либерализация на транспортния пазар и да повиши сигурността и безопасността на транспортната система.

Стратегията съдържа цялостен анализ на проблемите за всеки вид транспорт. За разрешаването им са определени мерки от инфраструктурен, организационен и оперативен характер.

Подготвен е и Национален транспортен модел, различен за пътническия и товарния транспорт. Моделът е приложим за отделните видове транспорт в рамките на страната, международния транспорт и транзитния транспорт.

Наличието на стратегията фигурира в Предварителните условия на Европейската комисия за Европейските структурни и инвестиционни фондове в периода 2014-2020 г. в сектор "Транспорт". Изпълнението на това условие е заложено и в Споразумението за партньорство на България.