Двете политически партии "Атака" и "Възраждане" искат спиране на вноса и изгарянето на боклук в страната. Това съобщават от партиите в позиции до медиите.

От "Възраждане" са внесли предложението си до премиера Бойко Борисов,а "Атака" ще внесат в Народното събрание на 15 януари предложение за налагане на мораториум върху вноса, съхранението, обработката и изгарянето у нас на боклук от чужди държави.

Според представителите на "Възраждане" нашата страна се превръща в боклучийската кофа на Европа без никаква реакция от страна на хората.

Те са категорични, че волята на управляващите от ГЕРБ и техните коалиционни партньори в Народното събрание е единственият механизъм за спирането на безконтролния внос и изгаряне на боклук в България.

В дома на Нено Димов открили документи за боклука от Италия

В дома на Нено Димов открили документи за боклука от Италия

Щом може да се задържат кметове, защо да не може и министри, чуди се Гешев

От "Атака" пък смятат, че на този етап не е безспорно доказано въздействието от добиването на електричество чрез изгаряне на смет върху здравето на населението и опазването на околната среда.

Сред мотивите им е и съмнение в достоверността на издадените от МОСВ разрешителни за внос и обработка на отпадъци след акцията на службите в екоминистерството и привличането като обвиняем на ресорния министър.

От "Възраждане" отбелязват още, че България е сред страните с най-мръсен въздух в света като столицата София води всички актуални световни класации заради вредните емисии и фините прахови частици. В тази връзка от "Възраждане" заявяват, че в последните 10 години управляващите не правят нищо по въпроса и не са предприети никакви ефективни мерки за запазване на здравето на гражданите. Те припомнят, че поради това България вече веднъж е осъдена от съда на Европейския съюз.

Към момента се води втора съдебна процедура срещу страната ни от страна на Европейската комисия - и всичко това заради действието или бездействие на управляващите, посочват още от "Възраждане". 

Те се противопоставят и на повишаването на такса смет в редица градове на страната, сред които и София.