Мнозинството ще бъде трудно, ще бъде компромисно и няма да излизане от комфорта на системите, тоест радикална промяна. Това коментира в сутрешния блок на bTV Петър Москов, министър на здравеопазването в кабинета "Борисов"2.

На въпрос какво ще каже на проф. Герджиков, който е гласувал за Реформаторите и им е ядосан, че са се разцепили, Москов коментира: "Подобно поведение е като на Незнайко в слънчевия град, защото не отразява реалностите. Отново казвам това правителство бе формирано да мачка Реформаторския блок".

"Аз не съм от едно котило с г-н Герджиков, никога не съм бил. Не принадлежа на котила, не принадлежа на модели, при които икономическа, медийна и политическа власт са в едно. През упорито, ежедневно усилие могат да се постигнат малки стъпки на промяната", допълни Москов.

Москов бе категоричен, че сега смислените и почтени хора ще останат без политическо представителство. "Мнозинството ще бъде трудно, ще бъде компромисно и няма да излезе от комфорта на системите, тоест радикална промяна и най-важното в следващия парламент по условие няма проевропейско мнозинство", посочи д-р Москов.

Той отхвърли евентуален сценарий за участие във властта като представител на ГЕРБ. "Да не смесваме политическа и административна дейност. Аз не съм наемник, аз съм бил министър на Реформаторския блок в продължение на две години и с гордост съм носил това име. Доколкото политическата сила и целите в управлението, които си поставя политическата сила, която представлявам, не е получила обществено доверие, няма място за такъв сценарий", коментира Москов.

На въпрос, дали Радан Кънев го е предал в Поморие, напускайки блока, Москов изтъкна: "За мен тогава ръководството на партията предаде интересите на партията и интересите на Реформаторския блок".
Според него Радан Кънев е направил големи, масивни политически грешки. "Една от тях е разрушаването на Реформаторския блок", коментира д-р Москов.

Той не скри разочарованието си и от другата партия в дясно "Да България" и Христо Иванов. От играта на асоциации с водещата на предаването Жени Марчева, името на лидера на "Да България" Москов асоциира с думата "маркетинг".

По думите му е видно, че когато срещу него БСП и ДПС са внасяли вот на недоверие, една група хора, с които иначе са били заедно, всъщност са си разказвали инженерни подробности за собствената си персонална реализация.

"Така не става, не става и когато си казал, че РБ е контрапунктът на модела КОЙ", коментира Москов.

Според него именно с тези стенограми е виден аналогът на модела КОЙ - икономическа, медийна власт, желаеща политическо представителство. "Моделът КОЙ направи така, че да просъществува, да се събере, да влезе в парламента РБ и по същество с други участници същата представа за управлението на държавата разруши РБ", категоричен бе Москов.

"Помня 2011 г. как бе разбита Синята коалиция - пак от едни хора с пари и желание за политическо влияние. Сега като чета стенограмите виждам същото", каза още той.

Според Москов дясното в България е трябвало да се развива по германския модел.

"Цялата ми дейност е свързана с това да може десницата да проумее, че само заедно в единодействие може да постига цели. Явно не съм бил достатъчно убедителен. Учили са ме и знам, че винаги има надежда", каза в началото на участието си д-р Москов.

По думите му след тези избори в душите на хората остана рана, която не може да се затвори просто така.