Оформя се пропутински опозиционен блок. Това каза пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването Петър Москов, който коментира оттеглянето на АБВ от властта.

„Има много голям вододел в българската политика. От едната страна се оформя по пропутински модел опозиционен блок от БСП, АБВ и ДПС. Не виждам мястото на ДСБ в опозиция, съставена по пропутински модел. Не виждам и възможност ДСБ да бъде част от бъдещото управление с тези политически сили и вярвам, че в ДСБ ще има достатъчно сили, за да може това да се промени. Девизът на ДСБ е силна България в обединена Европа”, категоричен бе Москов.

Според него е важен въпросът за мнозинството, съставено от Реформаторския блок и Патриотичния фронт, дали е възможно обединение в проевропейски аспект, гарантиращо силата, стабилността и независимостта на България.

„Това са усилия, за които не бива да се жали време и сили”, категоричен бе Москов.

На въпрос за евентуални предсрочни избори, Петър Москов посочи, че това зависи от разума и съобразяването с този голям политически вододел.

„Тук вече не става въпрос за това дали една политическа сила, била в РБ или ПФ, може да използва моментна конюнктура, за да събере половин, 1 или 2 % допълнителни свои привърженици. Тук залогът е много по-голям – независимостта и европейското бъдеще на България”, категоричен бе Москов.

Той каза още, че от негова гледна точка номинацията на вицепремиера Томислав Дончев е добра и още веднъж изрази съжалението си за напускането на министър Ивайло Калфин от кабинета.

„Работихме като екип, свършихме много работа, остава да свършим много работа. Има и други качествени хора от АБВ, за които съжалявам, че не са част от мнозинството”, каза още той.