Работна среща по проблема с безводието в страната се е провела по инициатива на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Участвали са представители на "Български ВиК холдинг" ЕАД и водоснабдителните дружествата в Бургас, Шумен, Сливен и Търговище. ВиК операторите във Варна и Дупница не са се отзовали на поканата за срещата, съобщиха от екоминистерството.

На срещата е обсъдено какви действия и мерки е необходимо да се предприемат за обезпечаването на населението с питейна вода от язовирите Камчия, Ясна Поляна, Асеновец, Тича, Калин и Карагьол.

"Необходимо е ефективно и устойчиво управление на водните ресурси в дългосрочен план, но първо се налага да набележим краткосрочни мерки за справяне с проблема със засушаването и липсата на вода", коментира зам.-министър Ренета Колева. По думите й липсата на вода се дължи на липса на алтернативен водоизточник, на недобра инфраструктура, недостиг на средства, загуби или административни пречки.

Преглед на количествата вода в язовирите в периода 2010-2024 г. отчита задържане на ниски обеми през последните няколко години, а притокът до момента е характерен за условията на много суха година. Данни на НИМХ сочат продължаване на тенденцията за поредни сухи години, като се очаква задълбочаване на проблема с безводието, което налага спешни мерки от страна на институциите и ВиК операторите. "Нашата задача е от сега да видим как най-целесъобразно да се разпределят наличните водни количества, така че ограниченията, които се налагат с месечните графици в най-малка степен да засегнат населението, водоснабдявано от различните ВиК оператори", коменттира директорът на дирекция "Управление на водите" в МОСВ Красимира Бръмчева.

Според председателя на управителния съвет "Български ВиК холдинг" ЕАД Лозко Лозев основният проблем в сектора са физическите загуби по мрежата, които сега изпъкват на фона на "нулев приток на някои места".

На срещата е потвърдено, че към момент няма въведен воден режим в нито едно от населените места, които се водоснабдяват от комплексните язовири към ВиК операторите в Бургас, Шумен, Сливен и Търговище. От дружествата представиха данни за водоснабдяваните населени места от разглежданите язовири, необходимите количества и възможностите за осигуряване на част от тях, за наличие или липса на резервни водоизточници и възможните количества от тях, етапа на изпълнение на текущи проекти и потенциални бъдещи мерки за осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване.

Ренета Колева иска от ВиК холдинга водоснабдителните дружества в срок до 2 седмици да представят в МОСВ за всеки от обсъдените язовири план за разпределение на водните количества и осигуряване на питейно-битово водоснабдяване. Тя очаква разчет на водните количества за всеки ВиК оператор, разпределението при наличие на няколко ВиК ползвателя на водните количества, както и информация за наличие или липса на алтернативни водоизточници и какъв обем от нуждите се обезпечава. ВиК дружествата трябва да представят и предложения за мерки и срокове за включване на нови и рехабилитация на стари водоизточници за алтернативно водоснабдяване, както и за намаляване на загубите по водопроводната мрежа.

За трета година притокът към язовирите намалява, отчита МОСВ

За трета година притокът към язовирите намалява, отчита МОСВ

Ведомството се похвали с балансирано разпределение на наличния воден ресурс