Рисково е конкретни фирми да получат разрешително да копаят по поречието на реките. Така министър Ивелина Василева коментира протеста пред Министерския съвет на фирмите, искащи връщане на това им право.

Според Василева сме били свидетели на такива ситуации в миналото. „По поречието на река Места и река Струма има редица случаи, при които са изядени речните брегове, подкопани са речните русла. Стига се дотам, че има случаи, при които падат мостове, подкопава се критична инфраструктура заради нерегламентирано изземване на материали с цел продажбата им”, заяви Ивелина Василева.

По думите й идеята е държавата, посредством областните управители, да възлага тези дейности, но само с цел осигуряване на превенция и проводимост на речните русла.

Екоминистърката коментира, че в духа на закона дейността по почистването на речните русла извън населените места ще се възложи на областните управители. Кметовете пък ще отговарят за тази дейност в рамките на регулираните от тях територии. Те трябва да следват всички законови механизми, които са заложени в Закона за обществените поръчки, Закона за държавната собственост.

Ивелина Василева заяви, че Законът за водите е бил приет миналата година и има за цел основно да се ограничи незаконният добив на материали от речните корита, както и да се осъществи превенция по отношение на проводимостта на речните корита. Целта е осигуряването на проводимост на речните русла и освобождаване на зоните, където има натрупвания.

„В този смисъл отговорността е на областните управители, които чрез Междуведомствените комисии правят обходи на речните русла, установяват къде са критичните зони и само в тези места може да бъде разрешено изземване на наносни отложения”, коментира още Василева.