Над 220 млн. евро по Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г. са предвидени за изпълнението на мерки и дейности в подкрепа на уязвими групи от населението и хора в неравностойно положение, съобщават от МРРБ.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Стефан Аспарухов по време на конференция "Политики за подобряване жилищните условия на уязвими групи на общинско и национално ниво".

От общия ресурс 76 млн. евро са за подобряване на здравна и социална инфраструктура. С инвестициите в здравна инфраструктура ще се даде приоритет на профилактиката на болестите, както и на подкрепата за лечение на сърдечно-съдови, онкологични и неврологични заболявания, развитие на телемедицината, мобилни кабинети, доставки на специализирано оборудване за болниците и други.

Друг приоритет ще бъдат инвестициите в структурите за продължително лечение и рехабилитация, както и за създаването на центрове за гериатрични и палиативни грижи.

Над 19 млн. евро са предвидени за осигуряване на модерно и достъпно жилищно настаняване. Предвиждат се инвестиции в реновиране и/или изграждане и оборудване на жилища, включително общинско жилищно настаняване, както и собствени жилища на представители на уязвими групи.

Около 127 млн. евро ще бъдат инвестирани в създаване и обновяване на зелени площи.

"Нашите усилия в МРРБ са насочени към увеличаване на икономическия растеж на българските региони, както и за насърчаване на балансирано териториално развитие", подчерта заместник-министърът.

Аспарухов заяви, че освен финансирането за подобряване на жилищните условия на уязвими хора, е необходимо държавните институции и представителите на неправителствения сектор да работят заедно за прекратяване на жилищната бедност.

Той беше категоричен, че основна цел на политиката за регионално развитие е създаването на икономически силни и устойчиви региони.

МРРБ представи програмата за саниране, ремонт на пътища и подмяна на ВиК структурата

МРРБ представи програмата за саниране, ремонт на пътища и подмяна на ВиК структурата

Всяка седмица експертите ще преглеждат документите, които се получават в министерството, заяви министър Караджов