България и Северна Македония подписаха днес двустранен протокол по чл. 12 Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. С това приключи един нелек процес на преговори, в който двете правителства показаха смелост и политическа воля да преодолеят противоречията. Това се посочва в декларация на правителството.

Подчертава се, че това решение изцяло защитава правата на българите в Северна Македония и българския национален интерес. Именно затова то получило максимално широка подкрепа в Народното събрание, включително от опозицията. Според управляващите това е показателна оценка за усилията на българското правителство и за заложените гаранции за интересите на страната ни.

С днешния ден започва една нова страница в отношенията между двете държави и нашите народи, ще положи основата за взаимно доверие и зачитане, ще засили връзките във всички области и ще направи хората от двете страни на границата още по-близки, изтъкват се в декларацията.

Петков за подписания протокол с РСМ: Краят на един нелек процес

Петков за подписания протокол с РСМ: Краят на един нелек процес

България щяла да продължи да работи за европейско бъдеще на Западните Балкани

Правителството очаква да продължи активизираният от началото на годината секторен диалог в области като икономика, инфраструктура, енергетика, култура, образование.

"Гражданите на България и Северна Македония ще се опознаят по-добре, когато между тях има пътища, развива се търговия, обменяме културни събития и пр. Без граници помежду ни, но с уважение един към друг - това е европейският начин да се развиваме заедно. Нямаме илюзията, че с това всички проблеми между двете страни са решени. Но ние вярваме, че вече имаме ясна основа, изградена върху европейските ценности и принципи, върху която да решаваме въпросите помежду си", посочва се още в позицията.

Исканията на България към РСМ влизат в преговорната рамка за ЕС

Исканията на България към РСМ влизат в преговорната рамка за ЕС

Сред тях са историческите спорни въпроси, Гоце Делчев, премахване на езика на омразата от учебниците и вписване на българите в Конституцията

От правителството заявяват, че с подписването на протокола и след извършването на съответните конституционни промени се отваря пътят на Северна Македония към преговори за членство в ЕС.

"България винаги е била и ще продължи да бъде сред най-убедените поддръжници на политиката на разширяване на ЕС. Убедени сме, че страните на Балканите са по-силни заедно, а европейският проект няма как да бъде завършен без Западните Балкани", подчертават от МС и благодарят на европейските партньори, които са доказали своето доверие към България и са демонстрирали разбиране на българската позиция.

Генчовска и Османи „с подпис“ за общи действия за членство на РСМ в ЕС

Генчовска и Османи „с подпис“ за общи действия за членство на РСМ в ЕС

Подписан е протокол между двамата министри, който предвижда ясни срокове