Министерският съвет прие Постановление за изменение на ПМС № 45 от 2014 г. за преобразуване на държавни културни институти и създаване на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов". Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Правителството поясни, че целта на предложените изменения е да се отстрани несъответствието между наименованието на "Театрално-музикален център"- Разград и неговия предмет на дейност.

С проекта на постановление също така се предлага наименованието на държавния културен институт да бъде променено от "Театрално-музикален център"-Разград в "Театралномузикален и филхармоничен център - Разград".

Театрално-музикален център - гр. Разград е държавен културен институт, юридическо лице на бюджетна издръжка, който съгласно чл. 5, ал. 2 от Закона за закрила и развитие на културата се финансира със средства от бюджета на Министерство на културата.

Промяната в наименованието ще отрази в пълна степен очертания предмет на дейност в чл. 3, ал. 2 от ПМС № 45 от 2014 г. за преобразуване на държавни културни институти и създаване на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов". Във връзка с горното се предлага и изменение в чл. 1, т. 40 от Постановление № 263 на Министерския съвет от 2021 г. за определяне на второстепенните разпоредители с бюджет по бюджета на Министерството на културата, допълват от МС.