Всяко трето дете или 440 000 от децата в България живеят в риск от бедност - статистиката бе обявена по време на пресконференция днес за стартиране на кампанията "Детството ни е важно". Кампанията цели да повиши информираността около Европейска гаранция за детето. През 2019 г. президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обявява създаването на "Европейска гаранция за детето".

Това е инициатива, която работи в подкрепа на най - уязвимите деца в Европейския съюз, като им осигурява достъп до здравеопазване, образование, детски грижи, приемливо жилище и подходящ хранителен режим. България се нарежда на второ място по брой деца, изложени на риск от бедност или социално изключване.

Срокът България да предостави първи план е тази есен, а национален координатор по програмата е зам.-министърът на социалната политика Иван Кръстев. Той обяви нови две мерки - първата е за децата в уязвимо положение, за които при раждането и на 6-месечна възраст ще се предоставят бебешки кутии, което ще обхване 10 000 деца, а втората - осигуряване на ранна детска кухня, предоставяне на ваучери. За 3000 деца се очаква да се осигури безплатна млечна кухня.

"Политиката за ранно детско развитие е основа в МТСП, в коалиционното споразумение са заложени редица мерки, свързани с подкрепата на бременността, на майчинството", поясни зам.-министърът.

Той съобщи, че се включва разширяване на подкрепата по отношение на ражданията в България и последващото гледане на деца, като се предвижда да се подкрепи с широка мрежа от социални услуги, патронажна грижа и здравно-социално услуги. Ще се финансират с допълнителни средства от ЕС нови консултативни услуги за майчинството и ранно детско развитие. Иван Кръстев сметна, че ако се включат децата от ромски произход, които не работят, всяка година страната ни ще има 1.5 млрд.лв. плюс, което ще повиши икономиката и стандарта на живот. За него обаче подкрепата трябва да започне от семейството.

Иван Кръстев обяви още, че МТСП е заложило в бюджетната програма за следващата година еднократната помощ за ученици да се дава от 1 до 4 клас по подоходен критерий, а после да се разшири за цялото основно образование (в момента тя е са само за 1 и 7 клас).

Георги Богданов от Национална мрежа за децата, който участва в изготвяне на националния план за децата на България, добави, че у нас все още няма фокус за детските политики и даде за пример отпадането на стратегията за детето.

Той поясни, че днес се дава стартът на кампанията, свързана с европейската гаранция на детето, която дава възможност на ЕС и България да отделят 5% от ресурсите си за най-бедните деца в ЕС. Следващия програмен период трябва гаранцията да подкрепи повече семейства, обяви Богданов.

Национална мрежа за децата иска ясни и точни проекти, които да се насочат не към държавните институции на България, а към конкретни деца и общности, деца с увреждания, многодетни семейства, деца с един родител. В областта на здравеопазването трябва да има детска болница, всяка бременна жена да има достъп до пренатална помощ и подкрепа, да се дава възможност на децата с увреждания, които се хранят с медицинска храна, да се покрият от НЗОК.

По отношение на образованието трябва да има детска градина за всяко дете, ясли, медицинска грижа, реформа на системата за закрила на детето, "която е пред тотален разпад". Обмисля се и система за насилие на деца в семействата.