До края на тази година ще е готова национална карта за социалните услуги, базирана на анализи на местните власти. Целта е чрез картирането на социалните услуги да се запълнят празноти - там, където има такава потребност. Картата ще бъде създадена както от местната власт, така и с ресурсите на държавните институции.

Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

По думите й цел номер едно на всяка публична политика трябва е намаляването на бедността и социалните неравенства. Тя заяви готовност да работи за повишаването на минималната заплата и на доходите.

Шалапатова посочи, че в България се инвестира голям финансов ресурс, но поясни, че не винаги това води до подобряването на качество на живот. Министърът подчета, че се подготвя цялостен анализ на политиката на социално подпомагане, за да не се стига до това хора, които получават години наред помощи и все са в затруднено положение.

Шалапатова обяви, че за следващия бюджет ще се работи за цялостната подкрепа на всички уязвими групи. Тя изтъкна, че само паричните помощи няма да са достатъчни.

По отношение на украинските бежанци, тя посочи че към края на юли 10 800 украински граждани у нас имат действащи трудови договори, а над 20 000 са били консултирани по места.

Министърът на труда, КРИБ и ССИ нищят недостига на квалифицирана работна ръка в България

Министърът на труда, КРИБ и ССИ нищят недостига на квалифицирана работна ръка в България

Обсъдени бяха мерки за облекчаването на вноса на чуждестранни работници