Към момента по републиканската пътна мрежа на страната се образуват колони от селскостопанска техника, които се придвижват към столицата.

Днес по обяди зърнопроизводители от различни области в страната тръгнаха с машините си към столицата.

Във връзка с това генералният комисар на МВР Павлин Димитров е разпоредил на директорите на СДВР и ОДМВР в страната да се предприемат незабавни мерки.

Те трябва да изяснят участниците и дали притежават разрешение за провежданите шествия със селскостопанска техника от Националната агенция "Пътна инфраструктура" за републиканската пътна мрежа, а за общинската пътна мрежа - от кметовете на населените места.

Съгласно чл. 88 от Закона за движение по пътищата организирани шествия и състезания по пътищата, отворени за обществено ползване могат да се провеждат само след разрешение на собственика или администрацията, управляващи пътя и след предварително съгласуване на маршрутите, условията и времето на провеждането им с органите на МВР, обясняват от МВР

Според заповедта на Павлин Димитров директорите на СДВР и ОДМВР в страната трябва да предприемат незабавни мерки.

В случай, че разрешения не бъдат представени, трябва под прекия контрол на директорите на ОДМВР да се проведат срещи с участниците в мероприятията, да се връчат съответните разпоредителни документи и да бъдат приканени да прекратят незаконосъобразните действия.

При отказ за изпълнение на разпоредените мерки, полицейските органи да изпълнят правомощията си в съответствие със Закона за МВР - се казва в писмото на генералния комисар на МВР до директорите на СДВР и областните дирекции на МВР.