Прословутата стойност от 5,1 млн. лева е индикативна стойност, предложена от МВР за вписване в плана за реагиране от страна на България по отношение на бежанската вълна. Аз няма как да обясня въз основа на какви разчети и проекти е изчислена тази индикативна стойност, защото тя не се предлага от Министерство на отбраната. Този коментар направи военният министър Ангел Найденов като пореден "епизод" от задочния медиен диалог между него и вътрешния министър Цветлин Йовчев по отношение цената на оградата по границата.

Запитан от журналисти след изслушване във военната комисия към Народното събрание дали е съгласен с думите на Йовчев, че МВР няма „касателство" към увеличената цена на оградата, Найденов отново се постара максимално коректно да обясни своята гледна точка.

Заданието за разработване на проекта е на МВР и в него изрично е записано, че той трябва да се придружава от количествена и стойностна сметка. Работният проект с тези разчети е изпратен към МО от МВР, а количествата материали и тяхното остойностяване е направено от проектант, нает от МВР, обясни Найденов.

Според тези разчети нетната стойност на материалите, определена от проектанта, а не от МО, е в размер на 7,3 млн. лв., но в тази нетна стойност няма предвидени разходи за доставка, тъй като това са цените в склада на производителя, продължи военният министър.

Всички разходи до граничната зона също трябва да се предвидят, а към тях да се добавят и разходи за издръжка на личен състав и на техниката, които ще се занимават с изграждането и не са предвидени от проектанта, добави той.

Поради тази причина се получава по-голяма стойност, отчете той с уговорката, че ще се въздържи от повече коментари преди да приключила проверката, разпоредена от министър-председателя Пламен Орешарски.

Стана ясно, че все още не е започнало фактическото изграждане на оградата. Условията са такива, че нито личен състав, нито техника могат да работят на терен, съжали Найденов. Поставеният срок от 60 дни от самото ведомство касае времето, което ще е необходимо за изграждане на съоръжението от фактическото монтиране на първите модули от него, което ще се случи, след като бъдат доставени материалите.

Повече от месец е продължил одитът на Военномедицинска академия, като в него има доста смущаващи констатации, призна министърът. Има проблеми, в това число свързани с опити за запориране на сметки на ВМА от гледна точка на удържане на средства през НЗОК, което Найденов определи като "изключително тревожно".

„Писал съм до НЗОК, до Министерство на финансите и до Камарата на частните съдебни изпълнители, че считам това за дълбоко неприемлива и неуместна практика, която буди тревога от гледна точка дейността на ВМА", разкри той.

Предстои да бъдат получени всички обяснения и да се представят заключения, коментира Найденов и бе категоричен, че новият началник на ВМА полк. Крум Кацаров прави всичко възможно, за да се намали теглото на дълговете и да не се натрупват нови такива.

До средата на 2014 година България трябва да вземе решение дали ще продължи да поддържа и заделя ресурс за изтребителите МИГ-29, с които разполага в момента или да пристъпи към проект за придобиване на нов тип боен самолет, който ще бъде на стойност около 500 млн. лева, сподели Ангел Найденов. Ако се избере вторият, това означава, че решението ще трябва да бъде одобрено и от Народното събрание.