Платеният секс е взаимосвързан с организираната престъпност. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на конференция в НС за проституцията у нас.

Това е един изключително доходоносен бизнес, коментира още той. По думите му България е третата страна в Европа по износ на проститутки след Румъния и Украйна.

Към октомври тази година МВР е констатирало, че 1326 момичета предлагат секс за пари на територията на страната. Годишната печалба от 1 момиче, заработващо в ЕС, е около 12-18 хил. евро, обясни министър Цветанов.

По думите му 7-8 милиона са жертвите на трафик на хора в света. Печалбата от тази дейност възлиза на милиарди долара. 270 000 пък са проститутките на територията на Европа.

Засега в София са локализирани 30 клуба за платен секс, сочат данни от проучване за родната проституция. Дневният оборот на един клуб е около 1000 лева, а годишната печалба на клубовете възлиза на 30-60 милиона лева.

Практика у нас е проститутките да получават 50% от заработеното. 2,8% от българите признават, че са ползвали платени секс услуги. Интересен факт е, че 23,2% от българите смятат проституцията за професия като всички останали.

Според 42,1% от българите основната причина за нея е бедността, а 35 на сто смятат, че предлагането на секс услуги срещу пари трябва да се обяви за законна дейност. На противоположното мнение са 47,7%.