„Подкрепяме протестите, защото те съвпадат с това, срещу което и ние протестираме", заяви пред журналисти председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов след края на срещата между синдикати, синдикални организации на МВР и представители на НОИ в Българската стопанска камара.

Той посочи, че служителите на вътрешното ведомство се обявяват срещу вземане на решения, касаещи социален статус на хората, без по никакъв начин тези решения да са коментирани с тях.

Единият синдикат на МВР отказа да протестира
Още...

На въпрос как ще коментира фактите, че в силовите министерства служителите се пенсионират 1-2 години по-рано и с по-висока заплата и заради това се получава дисбаланс в НОИ, като всяка година той се изчислява на приблизително минус 300 млн. лв., Попов посочи, че говори за нарушени принципи, а не за конкретни цифри.

„Не можем да коментираме каквито и да е цифри, ако няма с кого да ги коментираме", обяви още той.

„Ние в момента сме категорично против увеличението на възрастта и една от причините е начинът, по който това се извършва", обяви Попов.

Запитан как ще коментира факта, че някои от полицейските синдикати не желаят да участват в протестите, Попов отговори лаконично: „Тяхно право".

Припомняме, по-рано днес от Синдиката на служителите в МВР обявиха, че са против присъединяването към националния протест.

Искат промени в Конституцията заради МВР синдиката
Още...

„Като начало се обърнахме към нашите колеги и членове да изпълняват служебните си задължения с трикольорни ленти", обясни началния етап на стачката председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР. За следващия етап има достатъчно време и ще се обмисля какъв да бъде начинът на протест, посочи още той.

На въпрос как ще коментира думите на вътрешния министър Цветанов, който по-рано днес заяви, че няма как реформата да се отложи, представителят на синдикатите отговори също лаконично: „Това е негово право да го каже".

Той посочи, че изискването на синдикатите е първо и преди всичко да има диалог, а това зависи от финансовия министър Симеон Дянков, но не пожела да каже какво би искал да изложи като факти и аргументи пред него, ако синдикатите бъдат поканени за разговор. „Нали не искате да разговаряме с г-н Дянков чрез вас?", обърна се с въпрос към медиите.

Попов заяви, че до сега МВР синдикатите не са имали покана за разговор от финансовия министър във връзка с реформите. „Има диалог в МВР, но няма диалог извън него в останалите структури", обяви още той и допълни, че в разговорите извън МВР не са включени нито представители на ведомството, нито от сектор „Сигурност".

Според Валентин Попов трябва синдикатите да влязат или в съвета за тристранно сътрудничество, или трябва да се търси алтернативна форма за участие, поне за сектор „Сигурност". Той подчерта, че тази реформа може да се случи след диалог, но не пожела да посочи факти и цифри, защото „няма кой да ги чуе".

По-рано днес вътрешният министър Цветанов заяви, че не разбира напълно, защо се готвят протести.

Той посочи, че в последните две години въпреки рестриктивните бюджети на ведомствата се заделят капиталови разходи за подобряване условията на работа на служителите. Чрез проекти по оперативните програми също се реализират такива възможности. „Това е част от политиката, която прави днешното ръководство на МВР и, разбира се, акцентираме и върху социалния диалог със служителите чрез техните представители - синдикалните организации", обяви той.

Министърът уточни обаче, че поставените въпроси се решават „на база реалностите, които имаме днес в държавата".

По думите на Цветанов, увеличаването на стажа за пенсиониране в правоохранителната система е част от реформата в пенсионната система. Реално в 47-50-годишна възраст един човек е доста трудоспособен и това е най-активната възраст на един служител, за да може да покаже своите професионални качества, коментира още Цветанов.

Министърът посочи, че дефицитът в НОИ всяка година е нараствал от 2000-а година до 680 млн. лева в момента и трябва да бъде покрит със съответните реформи. Той заяви, че подобни реформи се провеждат и в други европейски страни, за да може да издържат пенсионните системи.