Нямам информация за напрежение в ГДБОП. Не съм чувал за недоволство и бунт. С тези думи вътрешният министър Цветлин Йовчев отрече появилата се информация за подготвян от антимафиотите от бившата ГДБОП бунт.

Според публикации в медиите обаче дейността на бившата ГДБОП, която беше извадена от МВР и се вля в ДАНС преди месец със закон, е напълно блокирала. Причината е, че всички дела на служителите й са прехвърлени в следствието и в полицията, а целият личен състав е подложен на всевъзможни изпити с цел пресяване.
Сред изпитваните около 1000 антимафиоти, без ръководния състав, цари огромно недоволство и опасения, че тестовете, на които са подложени, ще послужат за политическа чистка. Двете служби се конкурират в борба за повече власт и влияние от самото си създаване.

Министър Йовчев обаче отрече да има такова нещо. Той беше изслушан от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. По време на заседанието е обсъдено и преместването на дирекцията към службата.

Говорено е както положителните ефекти, които очакват да се получат в резултат на тази реформа, така също и рискове, които могат да се появят. „Запознах народните представители и с това какво сме предприели, за да не се появят такива рискове. Рисковете бяха в посока на това да не загубим функционалност при това преместване на ГДБОП, както и да съумеем да урегулираме много добре отношенията в тези области, които ще бъдат общи области на действие между МВР и ДАНС", обясни още министърът.

Той е уверен, че ще се справят с тези предизвикателства. Цветлин Йовчев поясни и че докато окончателно не бъдат предназначени служителите в ДАНС, което изисква множество технически действия, те ще са командировани. Те продължават да ползват същата заплата, а след преназначаването останалата част, която е в МВР и е отделена за ГДБОП ще бъде прехвърлена към ДАНС.