Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на Германия Волфганг Шойбле и Бригите Цюприс получиха отличието на българското министерство на вътрешните работи "Правосъдие, свобода, сигурност".

Отличието е признание за личния им принос в процеса на присъединяване на България към Европейския съюз и постигането на европейските критерии в областта на правосъдието и вътрешните работи, съобщиха от МВР.

Днес започна първото за годината заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на страните-членки на ЕС, в което участва и министър Румен Петков.

Основните теми в дневния ред са свързани с визовата и миграционна политика, свободното движение на хора, акцентите в областта на полицейското и съдебното сътрудничество.

Предвидено е да бъдат обсъдени също взаимодействието между европейските правоохранителни и правоприлагащи органи за предотвратяване заплахите от терористични актове и различните форми на организирана престъпност, трафика на хора, наркотици и оръжие.

Снощи министрите на вътрешните работи на България и Румъния са били официално приветствани от всички участници за пълноправното присъединяване на страните ни към европейското семейство.

Министър Петков е връчил отличието "Правосъдие, свобода, сигурност" на двамата германски министри, както и на заместника на правосъдния министър Литс Дивел.

На колегите на Румен Петков от европейските страни са получили лентички с надпис "Не сте сами". Участниците във форума са изразили съпричастност и подкрепа към българските медици в Либия.