Министерство на земеделието ще подкрепя земеделските стопани, отглеждащи розовите насаждения, така, че да могат да запазят, развият и затвърдят икономическата си устойчивост. Това обеща министърът на земеделието д-р Иван Иванов в Казанлък, където участва в Празника на розата заедно с министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков, съобщиха от аграрното министерство.

"От столетия ние, българите, сме създавали традиции и сме трупали опит в розопроизводството. Българската маслодайна роза е един от символите на страната ни, а българското розово масло е едно от най-скъпите и търсени на международния пазар етерични масла", каза Иванов.

Удължаване на срока на еднодневните трудови договори поискаха розопроизводителите

Удължаване на срока на еднодневните трудови договори поискаха розопроизводителите

Приемането на предложението ще помогне да се разреши проблема с недостига на работна ръка

Той посочи, че с цел предоставяне през 2022 г. на своевременна допълнителна подкрепа в сектор "Земеделие", Министерство на земеделието е нотифицирало пред ЕК схема за държавна помощ "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19". Иван Иванов уточни, че помощта е одобрена от ЕК на 7 април 2022 г. и ще се отпуска за осигуряване на ликвидност за земеделските стопани, включително и розопроизводителите, чрез компенсиране на част от повишените разходи за производство заради последствията от пандемията от COVID-19. От Министерството на земеделието уточняват, че бюджетът по схемата е в размер на 143 500 000 лв., като помощта за маслодайна роза е 1 250 лв./ха, или общо около 5 млн.лв. Средствата ще се изплащат до 15 юни 2022 г.

"Нека отдадем заслуженото уважение към розопроизводителите, които продължават да разнасят славата на неповторимата казанлъшка маслодайна роза по целия свят", изтъкна Иванов.

До 100 лв. на декар е COVID помощта за розопроизводителите

До 100 лв. на декар е COVID помощта за розопроизводителите

От 1 октомври те могат да кандидатстват за помощ

В Казанлък той се срещна и с розопроизводители, които се оплакаха за проблемите си, като специално внимание беше обърнато на работата на Института по розата и етерично маслените култури в община Казанлък. Земеделският министър пое ангажимент работата на института да се подобри.

Сред обсъжданите теми бяха и Закона за маслодайната роза, както и създаването на Закон за браншовите организации.

Иван Иванов увери розопроизводителите, че подопечното му ведомство ще продължи прекия диалог и работа с тях.