От БСП настояват за оставките на цялото ръководство на Комисията за финансов надзор (КФН). Това обяви червеният депутат Румен Гечев на брифинг в Народното събрание по време на извънредното заседание на парламента.

Днес е ден на абдикация на българските институции, управлявани от ГЕРБ и техните сателити. Основният проблем е не, че са излъгани толкова много хора, а че за пореден път виждаме, че българските институции не си изпълняват задълженията.

Той припомни, че от 2016 г. КФН има абсолютно всички права и инструменти да пита, да проверява и разпитва, да получи информация затова кой е собственик на фалиралото кипърско застрахователно дружество "Олимпик", какви са реалните му активи, при какви условия оперира в България и защо са изнесени близо 150 милиона лева от България.

"През 2009 г. при управлението на ГЕРБ фирмата е регистрирана. Какво се оказва обаче, собственикът е някакъв испанец, който има фирма в Люксембург, която пък държи акциите в Кипър, а фирмата в Кипър няма нито една продадена полица в кипърската държава", възмути се Гечев и добави, че единствената страна, в която оперират е България.

Срив на българските институции, подценяване и не-защитата на интересите на българските граждани е едно извиване на ръце, смята социалистът и посочи, че от столетницата имат поредица от въпроси, които смятат да зададат тази есен. Едни от тях са - защо институциите, които управляват, не са във форма и защо позволяват да бъде ограбвана българската икономика.

Всички от КФН трябва да си понесат отговорността с подаване на оставки, като честни и морални хора, призова Гечев.

"За пореден път български регулатор се проваля, а твърдят, че си е свършил работата. Не може случаят с "Олимпик" да приключи само с оставката на Ралица Агайн", заяви и народният представител Жельо Бойчев.

Той подчерта, че от началото на дейността на това дружество на българския пазар, има много сигнали до службите и до прокуратурата. "Това е най-малкото, за да се поиска информация за дружеството", подчерта той. Според него информацията е много разнопосочна и всички се оправдават с европейското законодателство, което не ни позволявало да решим проблема.

Бойчев се противопостави на тази теза с това, че в Народното събрание е приет Кодекс за застраховането, в който много ясно са разписани отговорностите и задълженията. "КФН е органът, който ежедневно трябва да знае състоянието на застрахователния пазар, да го докладва и взима съответните мерки", подчерта Бойчев.

Той посочи текст от Кодекса за застраховане, според който текущият надзор върху застрахователите и презастрахователните компании се осъществява от Комисията и от зам.-председателя. "Ако председателят на Комисията каже, че не знае за тези случаи и няма информация, единственото, което може да направи е да стане и да си тръгне - мястото й не е там", категоричен е Жельо Бойчев.

Георги Търновалийски коментира, че КФН е независим орган, който се отчита единствено пред Народното събрание. След промените в Закона за КФН, е имал възможност освен независимостта си, да си определят и заплати в размери такива, каквито те поискат, които да са не по-ниски от заплатите, които те контролират, обясни социалистът.

Огромни са отговорностите на КФН и днес трябва да се отчетат затова, което правят, поясни той и добави, че те получават достатъчно да работят на нивото, на което трябва.