На ДПС енергетиката й "замириса", като причина за това е непланирана тема в дневния ред на ресорната парламентарна комисия. Подкомисия към енергийната комисия в НС ще следи дейността на КЕВР. Това решиха депутатите.

Подкомисията ще е в състав от пет депутати. Самият шеф на КЕВР Иван Иванов очаква добро сътрудничество с депутатите. Енергийният министър Теменужка Петкова представи екипа на МЕ. Преди тя да дойде обаче шефът на регулатора Иван Иванов коментира актуални теми в сектора за високоенергийните мощности.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай обаче видя нещо гнило в тези разисквания, които не бяха предвидени в дневния ред на енергийната комисия. Затова и настоя темата сега да не се обсъжда. Намирисва ми на предварителна договорка, подчерта Аталай. Дайте проект на закон и ще го обсъдим, настоя той.

Депутатът поздрави министъра и обяви Теменужка Петкова за "събитие" - нямало друг енергиен министър, който да се отчита с втори мандат. Пожела на КЕВР да определя цените,такива каквито са. Да не се боят, че господин Бойко Борисов е за трети път премиер, пожела още Рамадан Аталай.

Енергийният министър представи екипа си. "Пред българската енергетика предстоят сериозни теми", обясни министър Петкова. Трябва да имаме единство, поиска тя от законотворците.

Иван Генов от БСП попита къде е оборудването за АЕЦ Белене? Министърът обясни, че оборудването е платено. Една част вече е в България и се съхранява на площадката за втората АЕЦ. Останалата част пристига след август. По-важно, според Петкова,било какво ще се прави с него.

Иначе министърът е категорична: "Енергетиката работи като добре смазан механизъм".