Третата възраст са хората, които са градили тази държава и хора, които не заслужават участта, която имат в момента. Това обяви пред журналисти председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров.

Пенсионерите от университет "Трета възраст" се събраха в сградата на БЧК на конференция, посветена на темата "За изход от демографската катастрофа и геноцида над българските пенсионери". Пенсионерите ще обсъдят проблемите и идеите си, а на 9 март ще излязат на протест с надеждата да бъдат чути.

Христо Григоров се позова на статистиката, според която 3 млн. българи напуснаха България, а над 2 млн. пенсионери живеят под екзистенц-минимума (бел. ред. средствата, които са необходими за физическото оцеляване на отделен индивид).

Срещу тях се упражнява геноцид, смята Григоров.

"Най-бедната страна сме. Всяко второ дете, което учи, иска да напусне България", коментира още председателят на БЧК.

По думите му, пенсионерите имат изключително важно място, защото гласът на пенсионера е много силен.

"За съжаление пенсионерите ги разделиха на групички, на структури, подструктури", посочи Христо Григоров и допълни, че принципът е "разделяй и владей". Той увери, че БЧК ще продължава да отделя голямо внимание на българския пенсионер.

"В момента храним над 300 000 българи по една хранителна европейска програма. Преди години хранихме половин Европа, а сега Европа храни България", коментира Григоров.

Новият парламент да излъчи работна група, която да изготви законопроект за пенсионера и той да се спазва, независимо какво правителство ще дойде, настоява Вилиана Павлова, учител по професия.

Тя подчерта, че пенсията й е значително добра, тъй като получава добавка от починалия си съпруг. Дошла е обаче заради останалите пенсионери, които получават малки пенсии и трудно се справят. Децата й са се реализирали на пазара на труда. Вилиана Павлова изтъкна, че всички, които се пенсионирали след 2000 г. получили по-малки пенсии, отколкото пенсиониралите се преди 1997 година. Същото се случило и с нея. Има 38 години педагогически стаж, но се пенсионирала със 121 лв., и то благодарение на това, че работила близо 4 години след навършване на пенсионна възраст. Така от учителския фонд получих някакви проценти, коментира жената.

"С индексациите, които получавахме първите години, пенсията нарасна значително - на около 400 лв.", обясни Павлова.

"Това беше несправедливост спрямо пенсионерите. Предлагам да вдигнем глас на 9 март и да се чуе гласът на пенсионера", призова тя. Павлова настоя за положително отношение към българския пенсионер и той да получи достойно място в обществото.

Тя изтъкна и настояването да се повиши минималната пенсия на 300 лв. на всички хора с малки пенсии. Освен това, трябвало да започне и преизчисляване на пенсиите на тези, които са се пенсионирали 2000 година.

Пенсионерите дискутираха и идеята да се свика консултативен съвет при президента по темата за геноцида над пенсионерите.

"Президентът има тази функция, но доколко биха помогнали нашите политици, дано има резултат, но аз се съмнявам", песимист е Павлова.