На плажа в Иракли не се събират такси от туристите, установи проверка, извършена по разпореждане на министър Николина Ангелкова,  съобшиха от Министерството на туризма.

Проверката беше предприета във връзка с информации в интернет, че на Иракли се събират пари от туристите за ползване на чадър и шезлонг.

Днес представители на министерството направиха оглед на плажната ивица, при който установиха, че няма поставени плажни принадлежности и не се събират такси.

Според доклада от извършения оглед на място, разпространените снимки с табели с цени не са разположени на Иракли, а на плаж Вая, който е в близост до него.

Ивицата там е отдадена под наем и има одобрена схема за поставяне на плажни принадлежности. Съгласно събраната информация, чадър и шезлонг се предоставят на туристите срещу 6 лв. за брой, а цената с включена храна и напитки е 36 лв.

Предстои да бъде направено и заснемане на плажната ивица, за да се установи дали се спазва одобрената схема за поставяне на плажни принадлежности и дали са осигурени 50% свободна зона.

Припомняме, съгласно приетите промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, Иракли е отделен като плаж за природосъобразен туризъм и на него се забранява всякаква търговска дейност, като ивицата не се отдава на концесия или под наем.

Осигурено е водно спасяване, за да се гарантира безопасността на туристите