Служителите от сектор "Сигурност" излизат на протест на 12 юни, като вече са готови с план за протестни действия и след тази дата.

На пресконференция в столицата от синдиката на служителите в МВР, на служителите в местата за лишаване от свобода и на офицерите от запаса излязоха с обединено становище за протестна готовност поради системни проблеми в сектора, както и срещу готвената пенсионна реформа, която предвижда ръст на възрастта и стажа за пенсиониране.

Председателят на СФСМВР Валентин Попов сигнализира медиите, че обнародвана вчера в Държавен вестник наредба влиза в сила със задна дата от месец април тази година и регламентира, че при излизане в отпуск или болничен месечната норма от 160 изработени часа не се променя.

"Така един работодател може да те накара да си отработваш почивните дни и болничните", изумен е Попов. По думите му това е поредният опит в МВР да се правят икономии за сметка на служителите, като се очаква за април и май работещите да трябва да връщат пари за неизработен норматив поради отпуски.

Служителите в сектора остават категорично против ръста на пенсионната възраст, като според тях полицаи и военни трябва да се пенсионират на 50 години. Браншовите организации настояват при приемането на реформата да има гратисен период от три години, който да обхваща не онези, които отговорят на условията за пенсия до края на тази година, а до края на трите години.

При сегашните условия да се пенсионират онези в системата, които вече за втори път биват хванати от ръст в стажа и възрастта, настоява Попов.

МВР има 4 нерешими проблема, които пращат служителите на протест, стана ясно от изявленията. Това са константните проблеми с полагането на извънреден труд на служителите, както и протичащи структурни реформи "на тъмно".

Като топ проблем от СФСМВР поставиха операцията по границата ни с Турция, за която още не се знае колко време ще продължи. Полицейският синдикат настоява операцията да приключи възможно най-скоро и по-специално в частта с командироване на полицаи от цялата страна.

Работещите в сектора се притесняват и от промени, за които чуват само слухове - например наличието на индикации за преструктуриране на дирекцията за противопожарна и гражданска защита, където се дочувало, че ще склоняват спасителите да пуснат заявления за преназначаване на щат за пожарникари.

От името на служителите в местата за лишаване от свобода председателят на ресорния им синдикат Иван Петров сигнализира, че най-големите затвори в момента нямат титулярни ръководители, което затруднява работата по охраняване.

Реторично той запита как 55-годишни охранители ще обуздават по няколкостотин затворници, ако влязат в сила готвените от МТСП промени във възрастта за пенсиониране.

По думите на Петров условията за работа в затворите са нечовешки и при такава среда не е редно служителите да бъдат заставяни да работят още години.

Опасения има и за масови напускания на военнослужещи, които в момента се ослушвали накъде вървят нещата, с готовност да си подадат документите за напускане.

Браншовите обединения прогнозират осезаем отлив в добре подготвения среден ешелон на армията, което ще наруши принципа на приемственост и нужната наличност на обучени кадри.

От сектора подчертават, че ако в най-оптимистичния вариант, до 12 юни МВР покаже воля и желание за преговори и компромиси, то протестите могат и да бъдат отменени, но към момента структурите са решителни в това да покажат недоволство.

Следващият петък в края на работния ден ще има протест пред Народното събрание, а синдикатите зоват всички служители в сектора от страната да излязат пред областните дирекции по места, за да изразят подкрепа към столичните си колеги.
Още на следващия ден се планира разполагането на символичен палатков лагер, вероятно пред Народното събрание.